23 Eylül 2024 Pazartesi

'3 Ağustos, Kadın Kırımına Karşı Mücadele Günü ilan edilsin'

Kadınlar öncülüğünde gerçekleştirilen Şengal Katliamı protestolarında, 3 Ağustos'un "Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü" ilan edilmesi çağrısı yapıldı.

IŞİD'in 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal'de Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği katliamın 7. yıldönümü birçok ilde protesto edildi.

URFA
Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Hakların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü, parti binası önünde gerçekleştirdiği açıklamayla katliamı protesto etti.

Eyleme, HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda TJA aktivisti katıldı. "Ezidi soykırımını ve kadın kırımını unutmadık ve unutmayacağız" pankartının açıldığı eylemde, kadınlar beyaz tülbent taktı. Burada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, soykırıma karşı kadınların göstermiş olduğu direnişe dikkati çekerek, şunları söyledi: "Gerçekleşen saldırılarda özellikle kadınların hedef alınmasının amacının Ortadoğu'da kadın kimliğini yok etmeye yönelik olduğunu çok iyi biliyoruz. Ancak başaramadılar. Êzidî kadınların bu direnişi soykırım ve saldırı riski altında olan tüm dünya haklarına ve ezilen tüm kadınlara da örnek oldu."

Eylem "Bijî Berxwedana Şengal'e" ve "Jin Jîyan Azadî" sloganları ile son buldu.

MARDİN
TJA ve HDP Mardin İl Örgütü, HDP Parti Sözcüsü ve Mardin Sözcüsü Ebru Günay, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda kişinin katılımıyla Êzidî soykırımına ilişkin basın toplantısı yaptı. HDP il binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan HDP Sözcüsü Günay, Şengal halkının 7 yıl önce bir katliamla yüz yüze bırakıldığını hatırlatarak, "Binlerce kadın halen IŞİD'in elinde, köle pazarlarında satılıyor. Dünyanın gözü önünde kadınlar, o pazarlarda kırımla karşı karşıya bırakıldı. Yüz binlerce Şengalli yerinden göçertildi. 73'üncü katliama rağmen Êzidîler asla geri adım atmadı. Belçika ve Hollanda Êzidîlere yapılanları soykırım olarak tanıdı. Ama Türkiye bu konuda tek bir resmi açıklama yapmadı. Bu aslında Türkiye'nin IŞİD barbarlarıyla ortak safta durduğunun, Ortadoğu'nun en kadim halkını tekrardan soykırımla yüz yüze bıraktığının kanıtıdır. Her saldırı ve baskıya rağmen, kadınlar Şengal topraklarında kendi özgür yönetimlerini kurdu ve kendilerini yönetmeye devam ediyorlar" dedi.

IŞİD barbarından kaçarak Türkiye'ye ve bölge kentlerine yerleşen halkın ihtiyaçlarını karşılamak için Demokratik Bölgeler Partili (DBP) belediyelerin seferber olduğunu hatırlatan Günay, "Kürdün iradesini gasp eden kayyumların ilk işi Êzidî kamplarını dağıtmak oldu. Êzidîleri tekrar, göç, katliam ve mağduriyetle baş başa bıraktılar. IŞİD'in yaptığı katliama, soykırıma ortak oldular. Türkiye'de de Kürtler kırımla karşı karşıya kalmış durumda. Bundan 3 gün önce bir katliam göz göre göre geldi. 7 kişilik bir Kürt aile Konya'da vahşice katledildi. Bunu yapanlar AKP-MHP'nin Kürt düşmanlığı politikasıdır. Buradan yetkililere sesleniyoruz; Kürtlere yönelik bu katliamlara dur demek için ilk olarak Êzidî soykırımını tanıyın. 3 Ağustos'u da 'Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü' kabul ederek Kürt düşmanlığına son verebilirsiniz" ifadelerini kullandı. 

Ardından konuşan TJA aktivisti Eylem Amak da, Türkiye'nin Şengal soykırımını tanımasını istedi.

İSTANBUL
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Kadın Meclisi, katliama ilişkin yazılı açıklama yaptı. 21'inci yüzyılın en büyük ve vahşi soykırımının 7 yıl önce Şengal'de IŞİD tarafından Êzidîlere yönelik yapıldığı belirtilen açıklamada, üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen hala yaraların sarılmadığının altı çizildi. 3 Ağustos'un "Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü" olarak tanınması çağrısı yapılan açıklamada, "Şengal'de yaşanan katliamı asla unutmayacak ve unutturmayacağız. Şengal'i unutmak, Kürt halkının yaşadığı acıları unutmak, görmezden gelmektir"  denildi.