21 Eylül 2024 Cumartesi

3 kentte 'özgürlüğe ses ver' eylemi

Batman, Diyarbakır ve İzmir'de "özgürlüğe ses ver" eylemini sürdüren tutsak yakınları sistematik hale gelen tecrit, işkence ve baskı politikalarının son bulmasını istedi. 

"Özgülüğe ses ver" eylemleri engelleme girişimlerine rağmen sürüyor. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü, Kürt sorununda demokratik çözüm talebiyle tutsak yakınları bugün de Batman, Diyarbakır, İzmir'de hapishaneler önünde eylem yaptı. 

BATMAN: ÇOCUKLARIMIZDAN HABER ALAMIYORUZ
Batman T Tipi Hapishanesi önünde bir araya gelen tutsak yakınlarının eylemine Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tevgera Jinên Azad (TJA), Özgürlük için Hukukçular Derneği ve Siirt'ten gelen tutsak yakınları ve birçok demokratik kitle örgütü de destek verdi.

Tutsak yakınları öncelikle Beşiri'de bulunan T Tipi Hapishanesi önünde "Özgürlüğe ses ver" talebiyle açıklama yapmak istedi. Ancak Batman Valiliği'nin merkez ve T Tipi Kapalı Hapishanesi'nin bir kilometre yakınında eylem yasağı getirmesi nedeniyle polis ve jandarma açıklamaya izin vermedi. Tutsak yakını Sultan Azboy, çocuklarından haber alınıncaya kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirtirken, "Çocuklarımız grevdeler, onlardan hiç bir şekilde haber alamıyoruz. Yaşayıp yaşamadıklarını bilmiyoruz. Görüşmelere çıkmıyorlar, telefon etmiyorlar. İki gün önce bu cezaevinde bir mahkum kalp krizi geçirdi. Bu zulme son verin" ifadelerine yer verdi.

Ardından oturma eylemine geçen tutsak yakınları "Bijî berxwedana zindanan" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla eylemi sonlandırdı.

DİYARBAKIR: SUÇ İMRALI'DA SÜREN TECRİTTİR
Diyarbakır'da ise T Tipi Kapalı Hapishanesi önünde düzenlenene eyleme Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD FED), Tevgera Jinên Azad. (TJA) Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), DEM Parti Milletvekilleri ve Adalet Nöbeti Anneleri katıldı. Diyarbakır D Tipi Hapishanesi önündeki eyleme katılanlar, "Özgürlüğe ses ver" yazılı önlük giyilerek şapkalar taktı. Açıklama öncesi katılımcıları ablukaya alan polisler gazetecileri açıklamanın yapıldığı alandan uzaklaştırdı.

Ablukaya tepki gösteren Barış Anneleri, sık sık "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", ve "Bijî berxwedana zindanan" sloganları attı.  Ablukaya karşı oturma eylemi başlatıldı. Söz alan Serhat Eren, yaptıkları eylemin, atılan sloganların suç olmadığını, asıl suçun İmralı'da süren tecrit olduğunu söyledi. Serhat, "Her pazartesi tecride karşı burada olacağız" mesajını verdi.

Eylem, açıklamanın ardından alkışlarla sona erdi.

İZMİR: BU ZULMÜ KABUL ETMİYORUZ
İzmir'de Buca'daki Kırıklar Hapishanesi önünde Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE- TUHAYDER) öncülüğünde yapılan eyleme TJA, Barış Anneleri, DEM Parti il ve ilçe örgütleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Anadolu Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAYDER) ve çok sayıda tutsak yakını katıldı. "Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartının açıldığı eylemde sık sık "Bijî berxwedana zindanan", "Hak hukuk adalet" ve "Tecride hayır, tutsaklara özgürlük" sloganları atıldı.

Tutsak yakını Fatma Sürme, siyasi tutsaklar üzerinde ağır bir tecrit olduğunu vurgulayarak bunu kabul etmediklerini söyledi. Sürme, tecrit kırılmadıkça mücadele etmeye devam edeceklerini ifade ederek "Biz anneler olarak evimizde oturamıyoruz, çocuklarımızın arkasında olacağız. Her gün odaları aranıyor. Ne kitap bıraktılar ne de bir şey. Sadece kıyafetleriyle kalmışlar, dört duvar arasındalar. Bu dört duvar arasında da onları rahat bırakmıyorlar. Bu insanlık mıdır? Biz de insanız" şeklinde konuştu.

DEM Parti Karabağlar ilçe yöneticisi Cahit Günay ise Türkiye'deki tüm hapishanelerde şiddetin sistematikleştiğini kaydetti. Tutsak yakınlarının ve Kürt halkının baskılar ve şiddet karşısında mücadele ettiğini belirten Günay, "Adliyelerde hakimlerin arkasında 'Adalet mülkün temelidir' yazıyor. Madem ki adalet mülkün temelidir, niye uygulanmıyor? Biz cezaevlerinde olan şiddet, baskı sonlandırılsın istiyoruz. Bu zulmü, işkenceyi, tecridi, protesto ediyoruz. Kabul etmiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından oturma eylemi gerçekleştirildi. Tutsak yakınları çaldıkları düdüklerle tecridi protesto etti.