21 Eylül 2024 Cumartesi

'Yakınlarımız faili meçhul değildir, failleri apaçık ortadadır'

Polislerin mezarlara yönelik saldırılarına karşı başlatılan nöbette, açılan ateş sonucu katledilen amca, yeğen Mehmet Reşit ve Veysel İşbilir için Yüksekova'da yapılan "kayıplar bulunsun" eyleminde, ailenin "Yakınlarımız faili meçhul değildir. Failleri apaçık bellidir ve ortadadır" dediği aktarıldı. Açıklamada, faillerin yargılanması istendi. 

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 6 Aralık 2013 yılında polisler tarafından mezarlıklara yönelik saldırılara karşı başlatılan eylemlerde polisin açtığı ateş sonucu katledilen Mehmet Reşit ve Veysel İşbilir'in faillerinin yargılanması için açıklama yapıldı. Yüksekova Sanat Sokakta devam eden "kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminde, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı açılırken, katledilen ve kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.

Eyleme, DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), DEM Parti Yüksekova İlçe Örgütü yöneticileri, Barış Anneleri, Yüksekova Belediye Eşbaşkanı Şoreş Diri, kayıp yakınları ve çok sayıda kişi katılırken, basın metnini İHD Hakkari Şube Yöneticisi Eren Baskın okudu.

Baskın, olay gününü şöyle anlattı: "Gever'deki mezarlıkların kolluk kuvveti tarafından tahrip edildiği haberleri üzerine amca ve yeğen yapılacak olan basın açıklamasına katılmak için yola çıktı. Büyük bir kalabalığın toplandığı 6 Aralık 2013 tarihinde basın açıklaması sırasında herhangi bir uyarı yapılmaksızın kalabalık üzerine gaz bombası ve plastik mermilerle müdahale başladı. Kaçışan insanlar ile kolluk kuvveti arasında gerginlik yaşandı. Bölgeye gelen polis özel harekat ekipleri uzun namlulu silahlarla hedef gözetilerek ateş açtı ve açılan ateş sonucu Veysel ve Mehmet İşbilir ağır bir şekilde yaralandı. Yaralı halde Yüksekova Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Veysel ve Mehmet İşbilir, sedye üstündeyken işkenceye uğradı. Hastanenin camları, müdahale odası kapıları kırıldı, aile bireylerine işkence yapıldı. Akabinde amca ve yeğen ateşli silah yaralanması sonucunda vefat ettiler. Ön otopsi raporunda Mehmet Reşit İşbilir'e 6, Veysel İşbilir ise 2 kurşun isabet etmesi sebebi ile hayatlarını kaybettiği belirlendi."

Katledilen Reşit ve İşbilir'in akıbeti faili meçhul bırakıldığını ifade eden Baskın, sorumluların halen açığa çıkarılmadığını ifade etti. Baskın'ın konuşmasının ardından Reşit İşbilir'in ağabeyi İhsan İşbilir, "Yakınlarımız faili meçhul değildir. Failleri apaçık bellidir ve ortadadır. Kardeşim ve yeğenim protesto haklarını kullandıkları için katledildiler. Bu kabul edilir bir durum değil. Failler ortaya çıkana dek mücadelemiz sürecek" dedi.

Konuşmaların ardından açıklama oturma eylemiyle son buldu.