21 Eylül 2024 Cumartesi

3 kentte 'tecride son ver' eylemi

Tutsak yakınları, Van, Adana ve Mersin'de düzenledikleri eylemlerle PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridin kaldırılmasını istedi.

Tutsak yakınlarının PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve Kürt sorununda demokratik çözüm talebiyle başlattığı eylemler sürüyor. Van, Mersin ve Adana'da AKP il binalarına yürümek isteyen tutsak yakınları, valilik yasakları gerekçe gösterilerek polis tarafından engellendi.

VAN
Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (DEM Parti) İpekyolu İlçe Örgütü önünde yan yana gelerek AKP ilçe binasına yürümek isteyen tutsak yakınları, valilik yasağı sebebiyle engellendi. Bunun üzerine DEM Parti ilçe örgütü önünde açıklama yapıldı.

Van TUHAY-DER Eşbaşkanı Çetin Uyar, Abdullah Öcalan'ın 25 yıldır tecrit altında olduğunu belirterek, "Binlerce tutsak arkadaşımız ise bu tecridin kaldırılması için grevdeler. Kürdistan'da ağır bir tecrit var. AKP'ye çağrı yapıyoruz: Bu tecridi kaldırın ve sayın Öcalan aile ve avukatlarıyla görüşsün" dedi.

DEM Parti İl Eşbaşkan Yardımcısı Yakup Almaç ise, Kobanê davasında HDP'li siyasetçilerine verilen cezaları kınayarak, "Mahkemenin almış olduğu karar onların bir kez daha IŞİD'in ve faşizmin yanında olduklarını göstermiştir" dedi.

Eylem boyunca "Bê Serok jiyan nabe", "Kürdistan faşizme mezar olacak" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları atıldı.

ADANA
Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), DEM Parti, Akdeniz Adana TUHAY-DER, Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (AYKAY-DER) katıldığı eylemde polis, AKP binasına 100 metre mesafede tutsak yakınlarını durdurarak eylemi engelledi.

DEM Parti İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, sorunların çözümünün PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ile sağlanacağını, barışın ancak İmralı tecridinin kaldırılmasıyla mümkün olduğunu ifade etti.

Kitle bir süre oturma eylemi yaptı.

MERSİN
Mersin'de Çukurova TUAY-DER, DEM Parti ve tutsak yakınlarının AKP binasına yürümesine 4 günlük yasak kararı gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Engellenen kitle "Biji berxwedana zindana" sloganları, alkış ve zılgıtlarla durumu protesto etti.

Polisin engelleme girişimine tepki gösteren DEM Parti milletvekili Perihan Koca, yasaklamanın siyasi bir talimat olduğunu söyledi. Valiliğin suç işlediğini vurgulayan Koca, "Bu ülkede barış sağlanana kadar, tecrit politikaları durdurulana kadar, cezaevindeki işkenceler durdurulana kadar, eşit yurttaşlık temelinde bir yaşam mümkün olana kadar bizler barış annelerimiz öncülüğünde sokaklarda, alanlarda olmaya devam edeceğiz" dedi.

Eylem alkış ve zılgıtlarla son buldu.