21 Eylül 2024 Cumartesi

41 kiloya düşen hasta tutsak için çağrı: Serbest bırakın

ÖHD, hasta tutsak Abdulkadir Kuday'ın 41 kiloya düştüğünü ve acil olarak tahliye edilmesi gerektiğini açıkladı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) "hayatını tek başına idame ettiremez" raporuna rağmen Metris R Tipi Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Abdulkadir Kuday'a dair Beyoğlu'nda bulunan dernek binasında açıklama yaptı.

Ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday'a ALS teşhisi konulduğunu ve ALS'nin kas güçsüzlüğüne neden olan, beyin ve omurilikteki sinir hücrelerini etkileyen ölümcül bir kas hastalığı olduğunu ifade eden ÖHD İstanbul Şubesi Eşbaşkanı Eda Önal, Kuday hakkında düzenlenen sağlık kurulu raporunda "ağır hasta olup engellilik halinin olduğu, bu sebeple infazının 6 ay geri bırakılması gerektiği" belirtildiğini, fakat ardından yeni bir rapor düzenlenerek, "R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na nakli gerektiği"nin söylendiğini aktardı.

Kuday'ın hastalığının ilerlemeye devam ettiğini ifade eden Önal, Kuday'ın infazının ertelenmesi için 28 Kasım 2022 tarihinde Bakırköy İnfaz Hakimliğine yaptıkları başvurunun reddedildiğini aktardı.

16 Ocak 2023 tarihli sağlık kurulu raporunda Kuday'ın "Günlük işleri için tam desteğe ihtiyacının olduğu, mevcut hastalığında gerileme olmayacağı, başvurucunun 2 kişinin desteği ile ancak yürüyebileceği, yutma sorunu için mama kullanım ihtiyacı olduğu, bu nedenle başvurucun cezasının infazının ertelenmesi gerektiği" açıklandığını belirten Önal, Kuday'ın hapishanede tutulmaya devam edildiğini ifade etti.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) başvurularını reddettiğini aktaran Önal, hapishanede ziyaret ettikleri Kuday'ın 41 kiloya düştüğünü, neredeyse tüm organlarının işlevini yitirdiğini ifade etti. Önal, şöyle devam etti: "Mahpusun yaşamı ağır risk altında olup açık bir şekilde yaşama hakkı ve işkence ve kötü muamele yasağı hakkı ihlal edilmektedir. Abdulkadir Kuday'ın sağlık durumunun geldiği kritik aşamada tedavisinin ailesinin yanında tam teşekküllü bir hastanede devam ettirilmesi, infazına ara verilerek serbest bırakılması gerekir. Bunun için Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nı, Adalet Bakanlığı'nı ve tüm yetkilileri gerekli adımları ivedilikle atmaya davet ediyoruz."