28 Eylül 2024 Cumartesi

44 yıl önce Maraş'ta katledilenler anıldı

Alevi kurumları 44 yıl önce yaşanan Maraş Katliamı'nda katledilen canları andı. Katliamla yüzleşilmediği için bugün Alevi toplumuna dönük saldırıların devam ettiği belirtilen anmada, "Alevileri asla teslim alamayacaksınız" denildi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Maraş'ta 44 yıl önce katledilenleri anmak için bir araya geldi.

Alevi kurumları, 44 yıl önce Mereş Katliamı'nın yaşandığı yere yürüyerek, bir kez daha "Katliamla yüzleşilsin" çağrısı yaptı. Maraş Valiliği'nin yasak kararını tanımayan yüzlerce kişi, "Maraş'ı unutma, unutturma" pankartıyla katliamın gerçekleştiği Yörük Selim Mahallesinde yürüyüş düzenledi. Yürüyüş boyunca sık sık "Maraş'ı unutma, unutturma", "Maraş'ın hesabı sorulacak", "Katil devlet hesap verecek", "Alevilik vardır, Alevilik haktır" sloganları atıldı.

KURT: KATLİAMLARLA YÜZLEŞMEK GEREKİYOR
Yürüyüş sonrası Erenler Cemevi'nde anma düzenlendi. Saygı duruşuyla başlayan anmada ortak açıklamayı AKD Genel Başkanı İsmet Kurt okudu. 1 hafta boyunca bir vahşet yaşandığını söyleyen Kurt, katliamlarla yüzleşme çağrısı yaptı. İktidarın Alevilere ilişkin torba yasasına tepki gösteren Kurt, cemevlerinin ibadethane olduğunu vurguladı. Alevilerin hala ayrımcılığa uğradığını söyleyen Kurt, "44 yıl önce hakka yürüyen canlarımızı bir kez daha saygıyla anıyoruz" dedi.

MAT: ALEVİLER ASLA GERİ ADIM ATMAZ
AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat, acılarının katliamın hesabı sorulana kadar dinmeyeceğini vurguladı. Mat, "Alevileri katletmekle bitirebildiniz mi? Hayır. Taleplerimizi tekrarlıyoruz yine. Biz inatçıyız, vazgeçmeyeceğiz. Maraş'ın, Dersim'in, Çorum'un hesabını verselerdi, bugün bu noktada olmazdık. Biz herkes için eşitlik ve özgürlük istiyoruz. Asla teslim alamayacaksınız. Aleviler asla geri adım atmaz. Yarın Yenikapı'da buluşacağız" ifadelerini kullandı. 

TOĞRUL: ALEVİLİK KÜLTÜR DEĞİL İNANÇTIR
HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, Maraş Katliamı'yla yüzleşme sağlanmadığı için bugün katliamların devam ettiğini söyledi. Kürtlerin ve Alevilerin hala yerinden edilmek istendiğini vurgulayan Toğrul, şöyle devam etti: "Hepimiz, kendimiz olarak bu topraklarda yaşamak istiyoruz. Ancak birileri hala bunları kabul etmiyor. Utanmadan inancımızı tarif etmeye çalışıyor. Devletin Aleviliği öğretmesine ihtiyacımız yok. Alevilik kültür değil, inançtır. İnancımızı inkar edip torba yasa içerisine koydular. Biz Aleviler kimsenin inancına karışmadık. Kimse de bize karışmasın. Rızalığımızı almadan yasa yaptılar. Hala kapılarımız işaretleniyor. Eşit, adil, özgür bir toplum istiyoruz."

Konuşmaların ardından deyişler eşliğinde semah dönüldü. Anma, katledilen canlar anısına lokma dağıtılması ve cerağ sırlamasıyla sona erdi.

Anma programının ardından katledilenlerin Yolboyu Köyü mezarlığındaki mezarları ziyaret edildi.