10 Ekim 2024 Perşembe

'60 yıllık ruhsatımız var' açıklaması yalanlandı

Doğu Biga Madencilik Genel Müdürü Şentürk'ün "30 yıldır bu madeni çıkarmak için bekliyoruz" açıklamasını yalanlayan Kazdağı Koruma Derneği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ruhsatın iptal edildiğini açıklamasını, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın da Kirazlı'yı derhal rehabilite etmesini istedi. 

Kazdağı Koruma Derneği, Kanadalı Alamos Gold'un yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik'in Genel Müdürü Ahmet Şentürk'ün, "60 yıllık ruhsatımız var" açıklamasının yalan olduğunu kaydetti. 

Şentürk, verdiği bir röportajda, "60 yıllık ruhsatımız var" demiş ve 30 yıldır maden çıkarmayı beklediklerini söylemişti. 

'RUHSAT HUKUKU SONA ERMİŞTİR'
Derneğin yaptığı açıklamada, şirketin rantçı ve doğa düşmanı zihniyetlerinin bir kez daha görüldüğü kaydedildi. Alamos Gold'un ruhsatının 13 Ekim 2009'da bittiği hatırlatılan açıklamada, "'Otuz yıldır bu madeni çıkarmayı bekliyoruz' söylemi doğru değildir. Maden Kanunu'nun 24. maddesine göre, firmanın süre uzatım talebi ruhsat bitim tarihinden itibaren bir ay içinde uzatılmadığı/temdit edilmediği ve yeni bir ruhsat tanzim edilmediği için ruhsat hukuku sona ermiştir" denildi. 

Şirketin ruhsat süresi dolan sahalarında da maden işletme faaliyeti yapamayacağının altı çizilen açıklamada, ruhsatların 10 yıllık sürelerle en fazla altı kez verilebildiği ve bu süreyi kullanıp kullanmamak, uzatıp uzatmamak tamamen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın uhdesinde olduğu; firmanın ruhsatının uzatılmaması ve ruhsat hukukunun bitmesi sonucunda Tarım ve Orman Bakanlığı orman izinlerinin iptal edildiği belirtildi. 

'KİRAZLI ACİLEN REHABİLİTE EDİLMELİ'
Kazdağları için yürütülen mücadelenin hatırlatıldığı açıklamada, direnişin süreceğinin altı çizildi ve şöyle devam edildi: "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ruhsatın iptal edildiğini ve şirketin ruhsat hukuku kalmadığını acilen kamuoyuna açıklamalı, Tarım ve Orman Bakanlığı da bilimsel ve ekolojik yaklaşımla, sivil toplum örgütlerinin de sürecin bir parçası olmasını sağlayarak Kirazlı'yı acilen rehabilite etmelidir. Şirketin bu pervasız ve yakışık almayan tutumunu kınıyor, kamuoyunu yalan ve yanlış bilgilerle yanıltmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz."