28 Eylül 2024 Cumartesi

Adana Suruç davasında tanıklar polis işkencesini anlattı

Adana'da Suruç şehitleri anmasına yönelik polis saldırısında işkenceyle gözaltına alınan gençlerin davasında tanıklar, gençlerin maruz kaldığı polis işkencesini anlattı. Duruşma, mart ayına ertelendi.

Suruç katliamının 6. yılında Adana'da düzenlenmek istenen anmaya yönelik polis saldırısında işkenceyle gözaltına alınanların yargılandığı dava devam ediyor. 18 Temmuz 2021'de Suruç şehitleri için İnönü Parkında gerçekleşen etkinlikte A.B., B.A., B.S., C.D., C.A., E.K., E.K., H.E., H.P., M.A.B., O.Y.M., Ö.B.B., R.K., S.B.B., S.Y., U.T.A. ve U.Ö. işkenceyle gözaltına alınmış, haklarında "Görevi yaptırmamak için direnme" ve "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme bunların hareketlerine katılma" iddiasıyla  dava açılmıştı.

Adana 17. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen 8. duruşmaya tutuksuz yargılananlar katılmazken, avukatları Baran Taygun Metin, Tugay Bek, Yakup Ataş, Serhat Ökmen ve Zelal Demiray ile tanıklar HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış ile Osman Kara ve Barış Kaya katıldı.

Avukatların talebi üzerine tanıklar Karakış, Kara ve Kaya dinlendi. Tanık Osman Kara, kendisinin de açıklamaya katıldığı, açıklama sonrası gençlerin Düş Yolcuları Parkı'na karanfil bırakmak istediğini ancak polisin gençlere saldırdığını, çember oluşturduğunu ve gençleri yerde sürüklediğini, darp ederek gözaltına aldığını hatırlattı.

Av. Tugay Bek, tanık Kara'ya, "Gençler polise mukavemet etti mi? Olayın yaşandığı yer neresidir? Polisler herhangi bir uyarıda bulundu mu" sorularını yöneltti. Kara, gençlerin direnmediğini de polise vurduğunu da görmediğini belirtti.

Hakimin "Olay nasıl oldu, polis herhangi bir uyarı yaptı mı, olayda kaç kişilerdi, nereye yürüyeceklerdi ve mesafe ne kadardı" sorusuna ise Kara, gençlerin tek tek gidip parka karanfil bırakmak istediklerini, ancak polisin bu sırada saldırdığını, darp ettiğini söyledi. Kara, "O esnada gözaltı işlemine tepki gösterip 'Vurmayın' diyen bir amca polislerce darp edildi ve burnundan kan geliyordu" diye yanıt verdi.

HDP milletvekili Kemal Peköz ile birlikte basın açıklamasına katıldığını belirten HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, gençlerin çember içerisinde polislerce darp edildiğini söyleyerek, müzakereye kapalı olan polisin kendisini de gözaltına  almakla tehdit ettiğini belirtti.

Mahkeme, sanık E.A.'nın yurtdışına çıkıp çıkmadığının öğrenilmesi için İstanbul Gümrük Müdürlüğü'ne müzekkere yazılmasına, duruşmaya gelmeyen tanıklar içini "zorla getirme emri çıkartılması"na karar vererek duruşmayı 8 Mart'ta erteledi.