5 Ekim 2024 Cumartesi

Ağır çalışma koşulları bir hemşirenin bebeğini kaybetmesine yol açtı

Diyarbakır Kadın Doğum Hastanesi'nde çalışan bir hemşire, "riskli gebelik" ve "nöbet tutamaz" raporuna rağmen nöbet tutturulunca bebeğini kaybetti. Hastane önünde eylem yapan Amed Sağlık Platformu, ortada bir cinayetin olduğunu vurguladı, ihmali olanların görevden alınmasını istedi.

Diyarbakır Kadın Doğum Hastanesi'nde çalışan hamile bir hemşire, ihmaller sonucu bebeğini kaybetti. Hemşireye, "riskli gebelik" ve "nöbet tutamaz" raporu olmasına rağmen nöbet tutturulduğu ve bu nedenle bebeğini kaybettiği ortaya çıktı.

Sağlık emekçisinin bebeğini kaybetmesine ilişkin hastane önünde açıklama yapan Amed Sağlık Platformu, raporlu olmasına rağmen hamile hemşireye nöbet tutturulmasına tepki gösterdi.

"Sağlığa Bakan istiyoruz" pankartının açıldığı eyleme, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Eşbaşkanı Şiyar Güldiken de katıldı.

'ÜZERİ KAPATILMAYA ÇALIŞILIYOR'
Eylemde konuşan SES Diyarbakır Şube yöneticisi Gülhan Tekin, geçtiğimiz haftalarda 36 saatlik nöbet tutmasının ardından geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Rümeysa Berin Şen'i hatırlattı.

Diyarbakır Kadın Doğum Hastanesi'nde çalışan hamile hemşire arkadaşlarına "riskli gebelik" ve "nöbet tutamaz" raporu olmasına rağmen nöbet tutturulduğunu belirten Tekin, bu durumun bebeğini kaybetmesine yol açıldığını söyledi. Yaşananlara tepki gösteren Tekin, "Arkadaşımız yer değişikliği talebinde bulunmuş, ancak yer değişikliği gerçekleşmemiştir. Maalesef bu süreçte bir sağlık emekçisi üzülerek söylüyoruz ki çocuğunu kaybetmiştir. Hastane yöneticilerinin görevi kötüye kullanması, arkadaşımızın çocuğunu kaybetmesine sebep olmuştur. Buna rağmen İl Sağlık Müdürlüğü, arkadaşımız ile acısını paylaşmaktan ziyade, görüyoruz ki bu durumun üzerini kapatmaya çalışmaktadır. Muhakkik olarak atanan başka bir hastanenin başhekimi ise arkadaşımızı suçlayacak kadar vicdan ve meslek etiğinden uzaklaşmıştır" diye konuştu.

'SORUMLULAR GÖREVDEN ALINSIN'
Ortada bir cinayet olduğunun altını çizen Tekin, konuyla ilgili soruşturma başlatılarak ihmali olanların görevden alınmasını istedi, suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

'SUSMADIK'
Açıklamada pandemi sürecinde sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının ağırlaştığına dikkat çeken Tekin, 2020 yılının sağlık emekçilerine adandığını hatırlatarak, "Ülkemizin iktidarı, reklamdan, yalandan ve ranttan başka bir çözüm geliştirmedi. Her geçen gün ağırlaşan yaşam ve çalışma koşullarında hayatta kalmaya devam eden bizler, hiç susmadık ve artık susmayanlar daha da artıyor" dedi.

Sağlık Bakanı'nın sağlık emekçilerinin yaşamını yitirmesine gözüne kapattığını vurgulayan Tekin, hastane yöneticilerinin sağlık emekçilerine uyguladığı mobbinge değindi.

'TIBBİ MALZEMELER ZAMANINDA TEMİN EDİLMİYOR'
Diyarbakır'da bulunan hastanelerde sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunlara da değinen Tekin, hastanedeki emekçilere gün aşırı nöbet tutturulduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "İl Sağlık Müdürü ile yaptığımız görüşmelerde kendisinin yıllık izinlerle ilgili kolaylık sağlanacaktır, talimatına rağmen zorluk çıkarılmaktadır. Defalarca hastane yöneticileri ile görüşülmüş ancak olumlu bir sonuç alınamamıştır. Yapılan görüşmelerde, çalışma koşullarımızın iyileştirilmesine dair taleplerimizin yanında toplum sağlığına dair görüş ve taleplerimizi de ifade etmekteyiz. Pandemi sürecinde daha da hassas olunması gereken hastanın tedavi sürecinde, hayati öneme sahip olan Mekanik Ventilatör Setleri, İnfüzyon Pompa Setleri gibi tıbbi malzemeler zamanında temin edilmemektedir. Bu hastanenin idaresi, kliniklerde tedavi gören bebeklerin vücut temizliği için gerekli olan ıslak mendil yerine, bebeklerin vücut temizliğini pamukla yapın diyecek kadar pervasızlaşmıştır."