21 Eylül 2024 Cumartesi

Ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya için eylem

F Oturması'nın 636. haftasında 81 yaşında ve yüzde 93 engelli ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya'nın sağlık sorunlarının aktarılırken, hapishane koşullarının Kaya'nın sağlık ve yaşam hakkını tehdit ettiği kaydedildi. 

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek, tedavileri önündeki engellerin derhal kaldırılması ve tahliye edilmeleri için düzenlenen F Oturması'nın 636.'sında ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya'ya adalet istendi. 

'81 YAŞINDA YÜZDE 93 ENGELLİ'
"Tedavi haktır engellenemez" ve "636. F Oturması ağır  hasta mahpus Abdulalim Kaya serbest bırakılsın" pankartlarının açıldığı eylemde, hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. Basın metnini okuyan Ferit Barut, Batman Beşiri T Tipi Hapishanesi'nde tutulan 81 yaşında ve yüzde 93 engelli raporu bulunan ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya'nın sağlık durumunu şu sözlerle aktardı: "81 yaşında ve yüzde 93 engelli ağır hasta mahpus Abdulalim Kaya; kalp, prostat, böbrek yetmezliği ve demans hastalıkları yanında yüzde 80 işitme kaybı, yüzde 50 görme kaybı yaşamakta, başkalarının yardımı ile ayakta durabilmekte, kişisel bakımını hatta beslenmesini dahi koğuş arkadaşlarının yardımı ile yapabilmektedir. Onaylanan 5 yıllık hapis cezası kesinleştiği için 14 Ekim 2020 tarihinde ve geçirdiği prostat ameliyatının dikişleri henüz alınmadan gözaltına alınarak tutuklanan, 60 gün boyunca tek başına tutulan ve hastalıklarının gerektirdiği tedavi ve bakımdan yoksun bırakılan Kaya, yoğun çabalar sonucunda 4 Ocak 2021 tarihinde cezası 6 aylığına ertelenerek serbest bırakılmıştır. Tedavisinin devamı için başvurduğu Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından 12 Ekim 2022 tarihinde düzenlenen Sağlık Kurulu raporunda ; hastalıklarının yaşamına yüzde 93 engellilik oluşturduğu, hayatını yalnız devam ettiremeyeceği, sürekli bakım ve tedaviye ihtiyacı olduğu için ceza infazına cezaevi koşullarında devam edilemeyeceği, hastalıklarının halihazırda kesin bir şekilde hayati tehlike arz ettiği ve bu durumun düzelip düzelmediği ile ilgili kontrol muayenesinin 2 yıl sonra yapılması gerektiği belirtilmesine rağmen ve sağlık durumunda bir düzelme olmamasına rağmen 31 Mart 2023 tarihinde tekrar tutuklanarak Batman Beşiri T Tipi Kapalı Hapishanesi'ne konulmuştur.

'SAĞLIK VE YAŞAMINA AĞIR TEHDİT OLUŞTURMAKTADIR'
"Babası ile görüşen oğlu anlatımında; 'babam nüfusa göre 81 yaşında ama gerçek yaşı 86. Yaşlı, ağır hastalıkları var. İnfazı ertelenip serbest bırakıldığında anjiyo oldu. Tedavisine başlamışken tekrar tutuklandı. Şu anda yatalak gibi. Koğuş arkadaşlarının yardımı olmadan ayağa kalkamıyor, yürüyemiyor, yemeğini yiyemiyor, temizliğini yapamıyor. Bizi tanımakta bile zorlanıyor. Demans ilerlediği için kişisel ihtiyaçlarının farkına varamıyor. Sevk edildiği Adli Tıp Kurumu 11 Mart'ta cezaevinde kalabilir dedi verdiği raporda. Babamın cezası 2026 Şubat ayında doluyor. Ama bu tarihe kadar hapishanede dayanamaz. Bir ay önce tekrar infaz ertelemesi için başvuru yaptık serbest bırakılmasını istiyoruz' demiştir. Hastalıklarının gerektirdiği tedavi ve bakım sağlanmayan Abdulalim Kaya'nın halen hapiste tutulması, sağlık ve yaşamına ağır tehdit oluşturmaktadır."

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Abdulalim Kaya serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" sloganlarıyla sona erdi.