10 Ekim 2024 Perşembe

Ağır hasta tutsak Şemsettin Özer için yetkililere çağrı

Ağır hasta tutsak Şemsettin Özer'in durumuna dikkat çeken Hasta Mahpuslara özgürlük İnisiyatifi, birçok hastalığı bulunan Özer'in yaşamı için yetkililere çağrı yaptı. 

Hasta tutsakların sağlık durumuna dikkat çeken Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Covid-19 salgınına dair tedbirleri kapsamında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen okudu.

Çevirmen, "Pandemi sürecinden hasta mahpusların yaşamları daha büyük riskler içerir hale gelmiştir. Gerek tedaviye götürülmemeleri, gerek acil durumlarda hastanelere gidiş gelişlerinde, hem ring araçlarının hem de tutuldukları karantina koğuşlarının yaşamı tehdit eder nitelikte olması geri dönülemeyen sonuçlara yol açmaktadır" dedi.

'BİRÇOK HASTALIĞI MEVCUTTUR'
Birçok hastalığı bulunan Şemsettin Özer'in düzenli olarak muayene edilmesi ve kontrol altında tutulması gerektiğini dile getiren Çevirmen, Şemsettin Özer'in 52 yaşında ve 1995 yılından bu yana hapishanede kaldığını belirtti. Çevirmen,  "Bu tarihler içerisinde Batman, Siirt, Muş ve en son olarak Samsun Bafra T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kalmaktadır. Tutuklu olduğu sürelerde günlerce işkenceye maruz kaldığı yakınları tarafından aktarılmıştır. Midede ülser, tansiyon, migren, sinüzit, damarda şişkinlik olmak üzere birçok hastalığı mevcuttur" diye belirtti.

'DOKTOR İZİNE ÇIKTIĞI İÇİ AMELİYAT EDİLMEDİĞİ İFADE EDİLMİŞTİR'
Çevirmen, Şemsettin Özer'in ileri derecede gırtlak kanseri olduğunu hatırlattı. Şemsettin Özer'in yoğun bakımda tutulduğu halde hastaneden alınarak tek kişilik karantina odasına alındığı bilgisini paylaşan Çevirmen şöyle devam etti: "Kurumumuz tarafından gerekli girişimlerde bulunularak infazının iyileşinceye kadar ertelenmesi talebi ile başvuruları yazılmıştır. Yine yakınları tarafından verilen bilgiye göre; 15 gün öncesine kadar hastanede yatıyordu. Samsun Eğitim ve Araştırma hastanesinde tedavisi başlatılmış ve tedavisi esnasında haftada bir veya iki defa Bafra'dan Samsun'a götürülüp getirilmektedir. En sonunda fenalaşıp nefes alamaz hale gelince acil olarak müdahale edilmiş ve boğazına cihaz takılmıştır. Konuşması için bir gün yoğun bakımda tutulmuş ve ardından servise çıkarılmıştır. Serviste de bir gün kaldıktan sonra o haliyle cezaevine getirilip tek kişilik karantina odasına bırakılmıştır. Kendisini görmeye giden yakını tarafından durumunun iyi olmadığı aktarılmıştır. Bu kadar kötü durumda olmasına rağmen hastaneye yatırılmamış ve doktor da izne çıktığı için ameliyat edilmediği ifade edilmiştir."

'BİR AN ÖNCE HASTANEYE YATIRILMALI'
Durumu ağırlaşan kanser hastası Şemsettin Özer'in kendisine bakamayacak durumda olmasına rağmen hastanede tutulmayıp hapishaneye götürülmesinin risk teşkil ettiğini söyleyen Çevirmen, "Şemsettin Özer'in bir an önce hastaneye yatırılması, tedavisinin hastanede yapılması ve acil olarak yapılması gereken ameliyatının gerçekleştirilmesi zorunludur. Ayrıca bir an önce, hastalığı tamamen iyileşinceye kadar infazının ertelenmesi hususunda ilgili yerlere sevklerinin yapılması, heyet raporunun alınması ve ailesinin yanında daha sağlıklı ve hijyenik ortamda bakımını üstlenecek yakınlarının gözetiminde tedavisine devam edilmesi için tahliyesi sağlanmalı ve bu hususta Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından gerekli girişimlerde bulunulmalıdır" çağrısında bulundu.

AĞABEY ÖZER: HASTA TUTSAKLARIN TEDAVİLERİNİN ÖNÜ AÇILSIN
Hasta tutsak Şemsettin Özer'in abisi Ali Rıza Özer, kardeşinin sağlıklı koşullarda tutulmadığını ve bu durumunda hastalığının ağırlaştırdığını dile getirerek, "Kardeşimin tedavi olabilmesi, sağlığına kavuşabilmesi için bir an önce tahliye olması gerekmektedir. Mevcut koşullarda iyileşebilmesi olanaklı değildir. Kardeşim nezdinde tüm hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılmasını ve tedavilerinin önünün açılmasını istiyoruz" dedi.