10 Ekim 2024 Perşembe

Amara'ya girişler 'Valilik yasağı var' denilerek engellendi

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın doğum günü dolayısıyla, doğduğu köyden başlayan abluka Halfeti'ye uzandı. DTK, TJA, DBP ve HDP'den oluşan heyetin Amara'ya girişi engellendi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 72. doğum günü dolayısıyla Urfa'nın Halfeti ilçesi Amara (Ömerli) köyüne gitmek isteyenler bu yılda engellendi engellendi. Öcalan'ın doğduğu köy asker ve polisler tarafından ablukaya alınırken köye kimsenin geçmesine izin verilmiyor.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz ile Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ayşe Sürücü ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistlerinden oluşan bir heyet Amara'ya gitmek üzere geldikleri Halfeti'de engellendi. 15 araçlık konvoy Halfeti'nin 20. kilometresinde durduruldu. "Valilik yasağı var" denilerek heyetin ilçeye girmesine izin verilmedi.

Uzun süre yapılan tartışmaların ardından heyette yer alan milletvekilleri Berdan Öztürk, Saliha Aydeniz, Ayşe Sürücü'nün ilçeye girmesine izin verildi. DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır, milletvekillerin danışmaları ve diğer partililerin geçişine izin verilmedi.

Milletvekillerinde oluşan heyet Amara girişinde bir kez daha askerler tarafından durduruldu. Burada da bir kez daha valilik yasağı gerekçe gösterilerek geçişlerine izin vermedi. Ayşe Sürücü, milletvekili olarak seyahat haklarının engellenmesine tepki gösterdi.

Birecik ilçesine bağlı bir dinlenme tesisinde bir kez daha durdurulan heyette yer alan HDP Haliliye ilçe Eşbaşkanı Müslüm Arslan gözaltına alındı. Yine 10 zeytin ağacında el konuldu.