24 Eylül 2024 Salı

Amazon, depolarını kapatmayı reddediyor, işçiler greve hazırlanıyor

Amazon, İspanya ve İtalya'da 5 işçisinde Covid-19 testi pozitif çıkmasına rağmen depolarını kapatmayı reddetti. Çalışma koşullarının iyiletirilmesini isteyen işçiler de greve hazırlanıyor.

Covid-19 salgınında emek sömürüsünün en yoğunlaştığı sektörlerin başında internet üzerinden perakende satış yer alıyor. Pandemi süresince bu firmalarda çalışanlara uygulanan sömürü kat be kat artarken, işçilerin sağlık güvenliği ve talepleri hiçe sayılıyor. Binlerce işçiyi işe alacağını duyuran Amazon da bu şirketlerin başında geliyor.

Amazon, İspanya'da üç, İtalya'da iki işçisinin Covid-19 testi pozitif olmasına rağmen depolarını kapatmayacağını açıkladı.

İspanya'nın Madrid dışındaki 3 bin'den fazla işçinin çalıştığı San Fernando deposunda iki işçi, Barselona'nın hemen dışındaki depoda ise bir işçide koronavirüs vakasına rastlandı. Buna rağmen Amazon iki tesisi de kapatmayı reddediyor.

La Información'a göre Amazon, İspanyol depolarında düzinelerce yeni geçici işçiyi işe alıyor. Perakende şirketi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, salgın sebebiyle evde kalan insanların artan sipariş talepleriyle başa çıkmak için Nisan ayında 100.000 yeni depo çalışanı işe aldığını ve yine Nisan ayında saatte 2 dolar ödediğini açıklamıştı. Amazon, karantinada olan işçilere destek sağladığını söyledi.

Amazon'dan bir sözcü, "Çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliği temel kaygımızdır. Yerel ve uluslararası sağlık otoritelerinin kurallarına uyuyoruz ve dünyadaki merkezlerimizde bir dizi önleyici sağlık önlemi uyguladık" dedi.

AMAZON'UN KARARI KINANDI
Uluslararası UNI Küresel Birliği Genel Sekreteri Christy Hoffman, Amazon'un kararını kınadı. Hoffman Business Insider'a verdiği demeçte şunları söyledi:

“Amazon, ofis çalışanlarına COVID-19'un yayılmasını önlemek için evde kalmalarını söyledi, ancak söz konusu depolar olduğunda bu endişeye yer yok. Depo tesisindeki işçileri korumak, sosyal mesafeye teşvik etmek yerine şirket, tüketici talebindeki artışı karşılamak için dışarıdan daha fazla çalışan getiriyor. Amazon, virüsün yayılmasını önlemek için mümkün olan her önlemi almalı. El dezenfektanı ve su satışlarından nakit para almamalı. Gerekli önlemler alınmadan şirket, işçileri ve daha geniş bir topluluğu riske atabilir."

ÇALIŞANLAR GREVE HAZIRLANIYOR
Çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen Amazon işçileri, taleplerini duymazlıktan gelinmesi üzerine 24 Nisan'da greve çıkacak.

EuroNews'teki habere göre Amazon çalışanları şirket yöneticilerinin, çalışanların taleplerini duymazlıktan geldiğini savunuyor, sağlık önlemlerinin yeterince alınmadığı, işten çıkarılanların olduğu ifade ediliyor.

400 Amazon çalışanına internet üzerinden seslenen eski şirket çalışanı Maren Costa, "İşten çıkarmalardan bıktık, bizi susturmaya çalışıyorlar, ırkçılıktan, hava kirliliğinden bıktık artık" şeklinde konuştu.

Daha önce Amazon'da çalışan Maren Costa ve Emily Cunningham geçtiğimiz haftalarda 'Şirket kurallarına birçok kez uymadıkları' gerekçesi ile işten çıkarıldı.

Bir Polonyalı çalışan, "Amazon gerekli bir iş yaptığımızı söylüyor ancak ben burada hayatımı riske atarak saç düzleştirici ve ping-pong toplarını paketliyorum" dedi.