10 Ekim 2024 Perşembe

Ankara Üniversite Dayanışmaları: Asıl biz sizi soruşturuyoruz

Ankara Üniversitesi Dayanışmaları, 12 Ocak'ta Ankara Üniversitesi Tandoğan Kampüsü içerisinde yapılan "Kayyum Rektörlere Karşı Yaşasın Üniversite Dayanışması!" eylemi sonrasında Ankara Üniversitesi öğrencisi en az 20 kişi hakkında eyleme katıldığı gerekçesiyle soruşturma açıldığını duyurdu ve mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. 

Ankara Üniversitesi Dayanışmaları, Boğaziçi Üniversitesine atanan kayyum rektörü protesto eylemlerine katılan öğrencilere açılan soruşturmalara ilişkin Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) 5 Nolu Şube'de basın toplantısı düzenledi.

Basın metnini Alaz Yağmur Gülveren okudu. "Utanman yok mu Necdet?" başlıklı açıklamada, 12 Ocak'ta Ankara Üniversitesi Tandoğan Kampüsü içerisinde yapılan "Kayyum Rektörlere Karşı Yaşasın Üniversite Dayanışması!" eylemi sonrasında Ankara Üniversitesi öğrencisi en az 20 kişi hakkında eyleme katıldığı gerekçesiyle YÖK Kanunu madde 54/a 'ya muhalefetten soruşturma açıldığı kaydeden Gülveren, "Soruşturma tebligatlarının içeriğine bakıldığında eylem esnasında atılan 'Kayyum Rektör İstemiyoruz', 'Cinsiyetçi Rektör İstemiyoruz', 'Kayyum Dışarı, Bilim İçeri' gibi sloganların yasa dışı sayıldığı görülmüştür. Bazı soruşturma süreçleri ise tamamen usulsüz bir şekilde işletilmiştir; öğrenciler tebligat dahi gönderilmeden, bir savunma süresi verilmeden direkt soruşturmaya çağrılmıştır. Eylem esnasında okunan basın metninde yer alan Necdet Ünüvar'a dair tamamen kamuya açık bilgiler ve iddialar soruşturmalarda öğrencilerin önüne hakaret içeriği olarak getirilmiştir" dedi.

Gülveren, şöyle devam etti: "Rektörü olduğu üniversitenin öğrencilerine, istenmediğini kabul edemeyerek soruşturma açtıran Necdet Ünüvar, eylem esnasında atılan sloganlardan, basın metninde kendisi hakkında yazan kamuya açık gerçeklerden de oldukça telaşlıdır elbet! Geçtiğimiz günlerde bir gece yarısı İstanbul Sözleşmesini Cumhurbaşkanı kararı ile hukuksuzca fesheden akıllar ile, LGBTİ+'lara 'dört sapkın' diyen, okul içerisinde yapılan eylemde atılan 'cinsiyetçi rektör istemiyoruz' sloganını kanuna aykırı sayan akıllar birdir. Öğrencileri dinlediğini iddia eden Ünüvar neden okullarının önünde eylem yapan öğrencileri dinlememekle kalmayıp soruşturma açtırıyor? Anayasal haklarını kullanan, kendi üniversitelerine dair fikirlerini özgürce dile getirmek isteyen, barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılan üniversitelilere açılan bu soruşturmalar tamamen hukuksuzdur. Biz Ankara Üniversitesi Dayanışmaları olarak haklarımızı kullanmaya, taleplerimizi dile getirmeye, itiraz sözümüzü haykırmaya devam edeceğiz."