21 Eylül 2024 Cumartesi

Antakya'daki 'Adalet ve Özgürlük Buluşması'nda birleşik mücadele vurgusu

'Adalet ve Özgürlük Buluşmaları' kapsamında Antakya'da düzenlenen anmada Reyhanlı katliamında yaşamını yitirenler anıldı, katliamların gerçek sorumlularının yargılanması çağrısında bulunuldu.

Kobanê kumpas davasında verilen ağır hapis cezalarına tepki olarak örgütlenen "Adalet ve Özgürlük Buluşmaları" kapsamında Antakya'da Reyhanlı katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

Saray Caddesi'nde düzenlenen anmaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Ali Bozan, Zeynep Oduncu ve Sabahat Sarıtaş ile çok sayıda kişi katıldı.

"Reyhanlı, Suruç, Ankara, Amed katliamlarının gerçek suçluları hesap vereceksiniz" pankartı açılan eylemde, "Bijî berxwedana zindanan", "İstiklal mahkemeleri kazanamadı, sizde kazanamayacaksınız", "Reyhanlı katliamını unutturmayacağız" ve "Kobanê düştü diyenlere inat Kobanê onurumuzdur" dövizleri taşındı.

DAİŞ'in gerçekleştirdiği katliamlarda yaşamını yitirenleri anan DEM Parti Antakya İl Eşbaşkanı Seher Cevheroğlu, "Bu ülkeyi yöneten AKP ve MHP faşist iktidarı partimizin yönetici ve üyelerini asılsız iddialarla hukuksuzca yargılayıp yüzyıllarca hüküm verilmesi için her türlü çabayı göstermiştir. Katliamcılar ve onlara destek olan bütün kamu görevlileri halklara karşı işledikleri bu suçların hesabını verene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

'KATLİAMLARI GÖZ GÖRE GÖRE YAPTINIZ'
Ülkenin "faili meçhuller ve katliamlar ülkesine" dönüştüğünü ifade eden DEM Parti milletvekili Zeynep Oduncu, Reyhanlı katliamında asıl suçlular yargılanmadığı için Diyarbakır, Suruç, Antep ve Ankara katliamlarının yaşandığını ifade etti.

Kobanê davasında siyasetçilere verilen hapis cezalarına tepki gösteren Oduncu, "Siz İŞİD barbarlığını göz göre göre ülkemizde büyüttünüz. Ve bu katliamları göz göre göre yaptınız. Bundan AKP ve MHP iktidarı sorumludur. Asıl suçluların yargılandığı, asıl suçluların cezaevine girdiği, asıl yargılanmaların başlatıldığı süreçlerin olması gerekiyor. Ve Kobanê kumpas davasında yargılanan arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılması gerekiyor" dedi.

Bu yargılamaların halklar arasındaki demokrasi, barış ve özgürlüğü yok etmeye yönelik olduğunu ifade eden Oduncu, "Yaptığınız bu yanlıştan bir an önce geri dönün. Ve katilleri bir an önce adalet karşısına çıkartın. Kobanê'de, Reyhanlı'da, Amed'te, Ankara'da kaybettiğimiz bütün canlarımızı anıyoruz. Bu davaların asıl sorumluları yargılanana kadar sesimizi yükseltmeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

'MÜCADELEDEN ASLA GERİ DURMAYACAĞIZ'
Dönemin Başbaşkanı Tayip Erdoğan'ın Reyhanlı Katliamı'ndan hemen sonra sarf ettiği "53 Sünni vatandaşım yaşamını yitirdi" sözlerini hatırlatan Titiz, katliamın amacının halklar, inançlar ve  kimlikler arasında kutuplaşmalar yaratmak olduğunu ifade etti. Antakya halklarının katliamı kınayarak bu oyunu boşa çıkardığına işaret eden Titiz, "istikrar" diyenlerin bu ülkeye kan, gözyaşı, ölüm ve katliam getirdiğini belirtti.

Titiz, iktidarın siyasetçileri katliamların sorumlusu olarak göstermek istediğine dikkat çekerek, "Kürt halkının ve Türkiye sosyalist ile devrimcilerinin ortak yaşam mücadelesine ket vurmak isteseniz de başaramayacaksınız. Katliamların gerçek sorumluları açığa çıkartılıp yargılanana kadar, Kobanê kumpas davasında ceza almış yoldaşlarımız özgürlüklerine kavuşana kadar, demokratik, sosyal bir cumhuriyeti Kürt halkıyla, Arap halkıyla, Alevilerle, işçilerle, emekçilerle kurana kadar birlikte mücadeleden asla geri durmayacağız" ifadelerini kullandı.

Açıklama, tutsak siyasetçilerin tek tek isimleri okunup alkışlanmasıyla sona erdi.

Eylem boyunca "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Kobanê düşmedi düşmeyecek", "Direne direne kazanacağız" ve "Reyhanlı'yı unutmayacağız" sloganları atıldı.