28 Eylül 2024 Cumartesi

Apê Musa'nın 'küçük generali' mezarı başında anıldı

Musa Anter'in "küçük generallerim" dediği gazete dağıtımcılarından Yılmaz Yakut (Kalo), ölümünün birinci yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Faili meçhul cinayetler ve gözaltında kayıpların yaşandığı 90'lı yıllarda Apê Musa'nın "küçük generallerim" dediği gazete dağıtımcılarından Yılmaz Yakut (Kalo), ölümünün birinci yılında Diyarbakır Bağlar'daki Yeniköy Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı.

Anmaya, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) üye ve yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda gazeteci katıldı. Kalo'nun fotoğrafının mezar taşına bırakıldığı anmada, basın şehitleri anısına saygı duruşu yapıldı.

'GERİ ADIM ATMADI'
Anmada konuşan DFG yöneticisi Hakkı Boltan, Kalo'nun yaşamının özgür basın emekçileri bakımından çok önemli bir örnek olduğunu söyledi, "Yaşamı bir ders kitabı gibiydi. Kalo yaşamı boyunca geri adım atmadı, varlığını haberlere adadı. Her çalışması haber ve hakikatin ortaya çıkması içindi. Bu yüzden Ape Musa'nın 'küçük generallerim' söylemini en hak edenlerdendi. Eğer 'Ape Musa'nın ilk küçük generali kim' diye soracak olursak, rahatlıkla Kalo diyebiliriz. Her zaman O'nu anmaya devam edeceğiz" dedi.

'DÜRÜST BİR İNSANDI'
Anne Mevlüde Yakut da, oğlu Yılmaz Yakut'un hayatı boyunca çok zahmet çekmesine rağmen üzülmemesi için kendisine söylemediğini belirtti. Oğlunun çok dürüst olduğunu söyleyen anne Mevlüde Yakut, oğlunun "Bu yola girdiysek yolumuzda devam etmeliyiz" şeklindeki sözlerini hatırlattı.

Anma, Yakut'un mezarına karanfil bırakılmasıyla son buldu.