25 Eylül 2024 Çarşamba

Avrupa kentlerinde Deniz Poyraz'ın katledilmesi protesto edildi

Deniz Poyraz'ın katledildiği faşist saldırı, Avrupa'nın birçok kentinde yapılan yürüyüş ve basın açıklamalarıyla protesto edildi.

HDP İzmir il binasına yapılan faşist saldırıda Deniz Poyraz'ın katledilmesi Avrupa'nın birçok kentinde protesto edildi.

LONDRA
Deniz Poyraz'ın katledilmesi İngiltere'nin başkenti Londra'da yüzlerce kişi tarafından protesto edildi. Londra Manor House bölgesinde bir araya gelen kitle Deniz Poyraz'ın fotoğrafları ile HDP bayrakları taşındı.

Eylem saygı duruşu ile başladı. Halk, "Faşizm kaybedecek direniş kazanacak" pankartı eşliğinde kortej halinde Turnpike Lane bölgesine doğru yürüyüşe geçildi.

"Deniz Poyraz ölümsüzdür", "Faşizme karşı omuz omuza", "Kahrolsun AKP-MHP faşizmi", "Katil devlet katil Erdoğan", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Biji Serok Apo" sloganlarının atıldığı yürüyüşe yoğun ilgi gösterildi. Kitlenin öfke ve tepkisini dile getirdiği yürüyüşe çevreden alkışlarla destek verildi.

Halk, Harringey bölgesinde AKP-MHP faşizmine karşı oturma eylemi gerçekleştirerek, Britanya devletinin faşizme karşı tutum alması istendi.

Turnpike Lane'de ise bir miting düzenlendi. Mitingde DGB adına ortak bir açıklama yapan Britanya Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil, Kürtlere ve HDP'nin iradesine yönelik katliamı sert bir dille kınayarak, "HDP'nin anlayışını yıkamayacaksınız. Deniz'in şahsında faşizmi yeneceğiz HDP'nin yanında duracağız. Deniz Poyraz'ın katile bellidir. Azmettirici de HDP'yi dışlayanlar ötekileştirenlerin tamamdır. Biz bu katilleri Roboski'den Gazi'den Sivas'tan, Gezi'den tanıyoruz. Bu faşizme ve iktidara son darbeyi Deniz Poyraz ruhu vuracaktır. HDP bu ülkede barışın umududur. HDP birlik ve beraberlik bir arada yaşamanın umududur. Bu umut faşizmi yenecek" diye kaydetti.

Avrupa Kadın Dayanışması adına açıklamada ise, HDP'ye yapılan saldırı ve katliamlara karşı direnişin büyütüleceği mesajı verildi.

Son olarak Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Ercan Akbal bir konuşma yaparak, Türk devlet sisteminin bir özel savaş sistemi olduğunu vurgulayarak, "Bu katliamın sorumlusu ve katliamcı sistemin yürütücüsü bugün Erdoğan, Bahçeli ve Soylu'dur. Biz bu özel savaş sistemini yıkacağız. Faşizme karşı mücadeleyi büyütmek zorundayız. Kürt halkında dönük bir soykırım siyaseti yürütülüyor. Bugün faşist Türk ordusunu karşı medya savunma alanlarında kahramanca bir direniş var. İşte bu direniş etrafında kenetlenip mücadeleyi büyütüp bu faşist sistemi yıkacağız. Deniz'in şahsında tüm katliamların hesabını bu sistemi yok ederek alacağız" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından halk "Şehit namirin" sloganları eşliğinde dağıldı.

HAMBURG
Almanya'nın Hamburg kentinde Hamburg Demokratik Güç Birliği bileşenlerinin organize ettiği yürüyüş HBF önünden başladı.

Devrim şehitleri anısına yapılan yürüyüşte, "Biji berxwedana gerila", "Biji berxwedana HPG", "Terörist Erdoğan" sloganları atıldı.

Yürüyüşte Demokratik Güç Birliği adına sanatçı Leman Sthen ile kadın hakları savunucusu Anja Flach birer konuşma yaptı.

Yürüyüş Damtor Tren Garı'nda yapılan mitingle sona erdi.

FRANKFURT
Almanya'nın Frankfurt kentinde de Deniz Poyraz'ın katledilmesi protesto edildi.

Römer Paulsplatz'daki eylemde yapılan konuşmalarda Deniz Poyraz'ın katledilmesi kınandı.

Ozan Emekçi de eylemde bir konuşma yaptı. Ozan Emekçi, faşizme karşı direnmenin tek yolunun demokrasi güçlerinin birlikte mücadele etmesinden geçtiğini söyledi.

"Katil Erdoğan", "Yaşasın devrimci dayanışma", "Omuz omuza faşizme karşı direnelim", "Deniz Poyraz ölümsüzdür" sloganlarının atıldığı eyleme, Frankfurt, Giessen, Mannheim ve Mainz'dan Kürdistanlılar ve dostları katıldı.

DÜSSELDORF
Avrupa Demokratik Güç Birliği'nin çağrısı üzerine yapılan yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Yürüyüşe Düsseldorf, Essen, Köln gibi NRW eyaletine bağlı onlarca farklı şehirden insanlar katıldı.

DGB Haus önünde başlayan yürüyüş kortejinin önünde Deniz Poyraz'ın fotoğrafının olduğu bir pankart taşındı. HDP ve Rojavayê Kurdistan bayraklarının taşındığı yürüyüş boyunca Alman kamuoyuna yönelik bilgilendirme konuşmaları yapıldı.

Yapılan konuşmalarda İzmir'de HDP'li bir kadın siyasetçinin katledildiği, katilin iktidar partisinin bakanları ile ilişkide olduğu, AKP tarafından Suriye'ye savaşa gönderildiğine vurgu yapıldı.

Sık sık "Şehid namirin", "Yaşasın HDP", "HDP halktır" sloganlarının atıldığı yürüyüşte eski HDP Milletvekili Nursel Aydoğan bir konuşma yaptı. Aydoğan "Erdoğan, Bahçeli, AKP ve MHP milletvekilleri 24 saat boyunca bizimle uğraşıyorlar. HDP'yi, Kürtleri hedef gösteriyorlar. Sakarya'da insanlarımız sadece Kürtçe konuştuğu için katledildiler. Deniz de devletin derin dehlizlerinde yapılan bir planla katledilmiştir. Türkiye'deki katliamların hiç biri tesadüf değildir. İktidarın 'Katliamı kim yaptı, bilmiyoruz' deme hakkı yoktur. Sarayın haberi olmadan bu tür katliamların yapılması mümkün değildir. O nedenle hesap verecekler. Hesap vermekten kurtulamayacaklar" dedi.

Yürüyüşte bir konuşma yapan KON-MED Eşbaşkanı Engin Sever ise Güney Kürdistan'a yönelik Türk devletinin bir soykırım planı yaptığını, Kürdistan gerillasının bu saldırıya karşı direndiğini söyledi. Sever, soykırım ve işgal planlarına karşı Kürdistan halkının gerilla direnişini sahiplenmeye ve büyütmeye davet etti.

HILDESHEIM
Almanya'nın Hildesheim kentinde de Deniz Poyraz'ın katledilmesi bir yürüyüş ile protesto edildi. Hildesheim DKTM'nin organize ettiği yürüyüş Ottoplatz'da devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı.

Halk daha sonra ise kent merkezine doğru yürüyüşe geçti.

Pankartların taşındığı eylemde müzik dinletisi de yapıldı. Almanca bildirilerin okunduğu eylemde HDP bayrakları ve Deniz Poyraz'ın fotoğrafları taşındı.

"Eslebe HDP", "Şehîd namirin", "Bijî berxwedana HDP", "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana gerîlla" ve "Diktatör, çocuk, kadın katili, terörist Erdoğan" sloganları atıldı.

Yürüyüşten sonra ise Hindenburgplatz'da bir miting düzenlendi.

Burada FED-DEM adına konuşan M. Latif Karakaş, Avrupa devletlerine Türk devletinin çeteler ve mafyalar tarafından yönetildiğini belirtti ve bu yardımların kesilmesi çağrısı yaptı.

Miting "Şehit namirin" sloganlarıyla sona erdi.

BREMEN
Almanya'nın Bremen kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi ile Sêvê Kadın Meclisi'nin çağrısı ile eyalet parlamentosu önünde düzenlenen bir miting ile Deniz Poyraz'ın katledilmesi protesto edildi.

YNK, Bremen Cemevi, NAV-YEK, KON-MED, Migratifa, Quurea Spro, PYD, Kolektovo Latina, MŞD (Meclisa Ezdiyê Derveyê Welat),HÊS eV Hevgirtina Ezidiyê Suri, Êzdî Köyleri Derneği üyelerinin katıldığı eylem Bremen Eyalet Parlamentosu önünde düzenlendi.

Saygı duruşu ile başlayan eylemde İzmir'de katledilen Deniz Poyraz'ın posterleri taşındı.

Bremen Eyaleti Hükümet ortağı Sol Parti Milletvekili Mazlum Koç da yaptığı konuşmada saldırıyı kınadı ve HDP ile dayanışma çağrısı yaptı.

HANNOVER
Almanya Hannover'de ise Tev-Dem öncülüğünde, hem Deniz Poyraz'ın katledilmesi protesto edildi. Eylemde, Deniz Poyraz'ın fotoğrafları da taşındı.

Eylem "Yaşasın halkların dayanışması", "Biji Serok Apo" sloganlarıyla sona erdi.

RENNES
Fransa'nın Rennes kentinde düzenlenen eylemde Deniz Poyraz'ın katledilmesi kınandı.

"Hepimiz Deniz'iz" sloganının atıldığı yürüyüş Place du Colombier'de başladı.

"Kürdistan için politik çözüm", "Kürdistan'daki katliamlara karşı sessiz kalma", "Öcalan için özgürlük", "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı.

Belediye meydanına kadar devam eden yürüyüşte yapılan konuşmalarda kadınlara karşı katliamlar, siyasi soykırım operasyonları e Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarının PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit politikasının bir parçası olduğu belirtildi.

EVRY
Fransa'nın Evry kentinde de Demokratik Toplum Meclisi, Deniz Poyraz'ın katledilmesini protesto etti. Yoğun ilginin olduğu eylemde Deniz Poyraz'ın fotoğrafları, KCK ve TJK-E bayrakları ile PKK lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri taşındı. Fransızca ve Kürtçe yapılan açıklamalarda Avrupa Birliği ve Dünya devletlerinden cesaret alan AKP ve Türk faşist devletinin Ortadoğu'da halklara karşı saldırılarını arttırdığı vurgulandı. 

Kürtlere karşı tam bir soykırım savaşı yürütüldüğüne işaret edilen açıklamada, paralı çete ve kontra grupların Kürt halkına karşı kullanıldığı, İzmir'deki saldırıların da bu temelde geliştiği, devletin eli ile yapıldığı kaydedildi. 

Eylem "Biji Serok Apo", "Katil Erdoğan", "Jin, jiyan, azadî" sloganları ile sona erdi.

TOULOUSE
Fransa'nın Toulouse kentinde Deniz Poyraz'ın katledilmesi protesto edildi. Yapılan açıklamada, "Türkiye'de Kürt halkına yönelik saldırılar hunharca sürmektedir. Kadınlarımız, gençlerimiz katliamcı zihniyet tarafından öldürülüyor" denilerek Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye karşı sessiz kalmasına tepki gösterildi.

Eylem "Bijî Serok Apo", "Jin jiyan azadî" sloganlarıyla sona erdi.

INNSBRUCK
Avusturya'nın Innsbruck kentinde Deniz Poyraz'ın katledilmesini protesto edildi.

Tirol Demokratik Güç Birliği'nin organize ettiği miting saygı duruşu ile başladı. Pankartların taşındığı mitingde bildiriler dağıtıldı. Yapılan konuşmalarda Poyraz'ın katledilmesi kınandı.

Innsbruck Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına ise Berizan Zara bir konuşma yaptı. Zara, HDP İzmir İl Binası'nda Deniz Poyraz'ın katledilmesinin Kürt iradesine bir saldırı olduğunu söyledi.

GRAZ
Avusturya'nın Graz kentinde de Deniz Poyraz'ın katledilmesini protesto edildi.

Pankartların taşındığı eylemde Almanca bildiri okundu. HDP bayrakları ve Deniz Poyraz'ın fotoğrafının taşındığı eylemde "Jin, jiyan, azadi" sloganları atıldı.

OSLO
Norveç'in Oslo kentinde NCDK tarafından organize edilen eylem merkezi istasyon meydanında yapıldı. Eylemde Deniz Poyraz'ın fotoğrafları ve HDP bayrakları taşınırken, "Şehîd namirin", "Jin Jiyan Azadî", "HDP halktır halk burada", "Hepimiz Deniz'iz" sloganları atıldı.

Eylemde konuşan Endam Aso, Poyraz'ın açık bir şekilde devletin organizesiyle katledildiğini söyledi. Aso, Avrupa ve Norveç yetkililerine seslenerek, "Artık bu katliamlara kimse sessiz ve seyirci kalmamalıdır" dedi.

Aso, Erdoğan'ın beslediği ve desteklediği çete ve katillerin artık uluslararası çevrelerce de bilinmesi gerektiğini ekledi.

EDİNBURGH
İskoçya'nın başkenti Edinburgh'ta İzmir'de katledilen Deniz Poyraz anıldı, saldırı protesto edildi.

İskoçya DGB'nin çağrısıyla yapılan eylem saygı duruşu ile başladı. Yapılan konuşmalarda Türk devleti kınandı. Türk devletinin faşist saldırılarına karşı HDP ile dayanışma çağrısı yapıldı.