10 Ekim 2024 Perşembe

Aydeniz: İktidar ne zaman dara düşürse Kürtlere ve kadınlara saldırıyor

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz "İktidar ne zaman dara düşerse Kürtlere, demokrasiye ve kadınlara saldırıyor. Zulümleri artıkça ve çaresiz kaldıkça kadınlara saldırıyor. Bunu bilsinler, bu zulümleriyle bitecekler" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi'nden (DBP) oluşan heyet, Mersin, Hatay ve Adana'da "Faşizme karşı örgütlenelim" şiarıyla iki hafta sürecek temaslarının startını verdi. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır'ın bulunduğu heyete, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Eşbaşkanları Gülbahar Şöfer ve Mehmet Alış ile il ve ilçe yöneticileri eşlik etti.

KADINLARA YÖNELİK OPERASYONA TEPKİ
Aile ziyaretleriyle başlayan heyet, Yenişehir ilçesindeki bir çay evinde halkla bir araya geldi. Burada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Rosa Kadın Derneği'ne yönelik yapılan operasyona tepki gösterdi. Aydeniz, Kürt kurumları ve siyasetçileri üzerinde uzun bir zamandır sürdürülen baskı ve şiddet politikalarına değindi. Aydeniz, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecride de dikkati çekerek, tecridin toplumun her tarafına yayıldığını dile getirdi.

'KAZANACAK OLAN KADINLARDIR'
Faşizme karşı halkla buluştuklarını dile getiren Aydeniz, halklar üzerinde sürdürülen politikaların milyonlarca kişinin katıldığı Newroz kutlamalarıyla cevap verildiğini söyledi. Faşizme karşı halkın eşsiz bir mücadele yürüttüğünü vurgulayan Aydeniz, şöyle devam etti: "İktidar ne zaman dara düşerse Kürtlere, demokrasiye ve kadınlara saldırıyor. Zulümleri artıkça ve çaresiz kaldıkça kadınlara saldırıyor. Bunu bilsinler, bu zulümleriyle bitecekler. İktidarın halka vereceği bir şey yok. Sadece zülüm ve şiddet var. Bu da iktidarlarını sürdürmek içindir. Kadınlara saldırı, onların bitişi olacaktır. Kadınlar, toplumun öncüsüdür. Kadınlar her zaman mücadele veriyor. Önce kadına daha sonra topluma saldırıyor. Kadınlar, her zaman toplumun içerisinde olacaklar. Tek rejim sistemi, tüm halkları baskı altına almaya çalışıyor, ama bunu başaramayacaklar. Kazanacak olan toplum ve kadındır."

'İKTİDAR ASİMİLASYON POLİTİKALARINDA BAŞARILI OLAMADI'
Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle cezaevlerinde sürdürülen açlık grevlerine değinen DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, birçok yerde farklı etkinliklerle PKK lideri Abdullah Öcalan'ın doğum günü kutlandığını söyledi. Yıllardır Kürt halkına karşı yürütülen asimilasyon politikalarına dikkat çeken Öztürk, yürütülen politikalar ile Kürtleri kimliğinden, dillerinden ve kültürden uzaklaştırmayı amaçladıklarını; ancak iktidarların bu amaçlarında başarılı olamadığını dile getirdi.

'Kürt halkı üzerinde sürdürülen asimilasyon politikalarına karşı Öcalan'ın sürdürdüğü mücadele çizgisine vurgu yapan Öztürk, "6 yıldır en kirli politikalar yürütülüyor. Kirli savaş konsepti, İmralı'da başladı. Kürtleri dünyaya tanıtan Öcalan'dır. Bundan kaynaklı da Sayın Öcalan'a karşı tecrit uyguluyorlar. Sayın Öcalan, kardeşiyle 4 dakika konuşabildi. Bir halk liderinin konuşmasını öyle keyfi engelleyemezsiniz. Öcalan, Türkiye'ye umut oldu. Türkiye halkları da bunu da görmelidir. Tecrit, Sayın Öcalan üzerinde değil tüm Türkiye üzerinde uygulanıyor. Kürtleri kısa bir sürede bitirmeyi amaçladırlar. Her türlü politikayı uyguladılar. Ama Kürtleri bitiremediler. Halkımız, 21 Mart'ta güçlü bir cevap verdi. Kürtleri tasfiye edeceklerdi ama kendileri tasfiye oldular" diye konuştu.

'ÖCALAN KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR'
Çözüm süreci döneminde taraflar arasında imzalanan Dolmabahçe Mutabakatı'na değinen Öztürk, şunları söyledi: "O mutabakatta 10 madde var. O mutabakatın neresinde Türkiye'nin parçalanması var. Tecridi kabul etmiyoruz, faşizm karşısında mücadele edeceğiz. Artık söz yeterli değil, faşizm söze bakmıyor. Demokratik yollarla tepkimizi dile getirmeliyiz. Tecrit, demokrasi, hukuk ve insan haklarına karşıdır. Öcalan, kırmızı çizgimizdir."

Türkiye'de son günlerde siyaset alanında yaşananlar üzerinde de duran Öztürk, "Türkiye halklarına söyleyecek bir sözleri kalmamış. Ancak, sözlerini savaş üzerinden yürütüyorlar. Bu karanlıktan Kürtler ve tüm Türkiye halkları mücadele ederek çıkabiliriz. AKP-MHP iktidarı, devleti hem içerden hem dışarıda bitirdiler. Kendi içlerinde kavga ediyorlar" ifadelerini kullandı.