10 Ekim 2024 Perşembe

Ayşe Gökkan Kürtçe savunmayı engelleyen mahkemeyi protesto etti

Tutuklu yargılandığı davada anadilde savunma yapmak isteyen TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan'ın talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Gökkan kararı savunma yapmayarak protesto etti.

TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan hakkında "örgüt üyesi ve yöneticisi olmak" iddialarıyla açılan davanın 20. duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Gökkan, tutuklu bulunduğu hapishaneden SEGBiS ile duruşmaya katılırken, avukatları Berfin Gökkan ve Muharrem Şahin de duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşmayı HDP Diyarbakır Milletvekilleri Remziye Tosun, Dersim Dağ, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, TJA, HDP ve DBP il ve ilçe örgütleri, HDP Batman, Dersim, Şırnak ve Mardin il örgütleri ve ailesi duruşmayı izlemek istedi. Ancak pandemi gerekçesiyle salona sınırlı sayıda kişi alındı.

KÜRTÇE SAVUNMAYA İZİN VERİLMEDİ
Savunma için söz verilen Gökkan, Kürtçe savunma yapmak istediğini belirtti. Bunun üzerine mahkeme ilk ve son celsede Kürtçe savunma yapabileceğini ara mahkemede buna izin verilemeyeceğini söyleyerek talebi reddetti. Gökkan ise bu engellemeye karşı savunma yapmayacağını söyledi. 

Ardından söz alan avukat Muharrem Şahin, müvekkillerinin sağlık sorunu dolayısıyla duruşmada hazır edilmesini talep ederken, mahkeme heyeti pandemiyi gerekçe göstererek talebi reddetti.

Şahin iddianamede savcının Gökkan'a, "KCK yurttaşlığı" dediğini, bu kavramı ilk defa duyduklarını ve bu kavramı kendilerine açıklamaları gerektiğini ifade etti. Şahin, "Müvekkilim neden tutuklu bilmiyoruz. Dosyada tutuklanmasını gerektirecek bir durum yok. Ayrıca dosyaya ilişkin savunmasını yaptı ve tahliye edildi. Müvekkilime tutukluluk kararı çıkarıldığında şehir dışındaydı. Fakat ona rağmen gelip mahkemeye katıldı. Kaçma durumu söz konusu değildir" dedi.

'TANIK DİNLENMESİNDEN VAZGEÇİLDİ'
Ardından savunma yapan avukat Berfin Gökkan ise birleşen her dosya için ifadesinin aldığını, kendisine çıkarılan bir davetin olmadığını ifade etti. Gökkan müvekkilinin ifade vermesi gerektiği dosyalarından birinde gözaltında olduğu için hazır edilemediğine, başka bir dosyasından da sağlık sorunlarından dolayı katılamadığına değindi. Gökkan, müvekkilinin tüm mahkemelerine girdiğini ve kaçma söz konusu olmadığına dikkat çekerken, "Polisler kendilerini çok akıllı sandığından müvekkilimin iki ayrı dosyasında Zeynep Budak isimli tanık aynı ifadeleri vermiş. Zeynep Budak son ifadesinde polislerin müvekkilimin fotoğrafını gösterdiği, göstermeden önce de tanımadığı ortaya çıktı. Tanığın dinlenmesinden vazgeçilmelidir. Ayrıca müvekkilim Diyarbakır ve Mardin'de yapılan her gözaltıda alınıp bırakılıyor. Bundan kaynaklı tutuklamasını gerektirecek bir durum yoktur" diyerek tahliye edilmesini talep etti.  

MAHKEME ERTELENDİ
Mahkeme heyeti verdiği aranın ardından Ayşe Gökkan için "delil karartılmasını engellemek veya kaçma şüphesini ortadan kaldırmanın yeterli olmayacağı, sanığın birleşen dosyaya karşı savunmalarının yakalama ve zorla getirme kararı ile alındığı, Ayşe'nin duruşmasında vareste tutulması ara karar olmadan duruşmaları takip etmediği, yargılamayı sürüncemede bıraktığı ve bu anlamda adli kontrol tedbirinin yeterli olmadığı" gerekçeleriyle tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 23 Haziran'a erteledi.