5 Ekim 2024 Cumartesi

Bakan Koca'dan 3'üncü doz mRNA aşısı açıklaması

Covid-19 pandemisinde ölümlerin ve hastalığın yayılımı devam ederken gerekli önlemleri almadığı için yoğun eleştiri alan Sağlık Bakanı Koca, üçüncü doz aşılama yapılacağını açıkladı. Bakan Koca, mRNA aşısında üçüncü doz aşıların sadece risk grubunda olanlara uygulanacağını duyurdu.

Sağlık meslek örgütlerinin açıklamaları ve önlem önerilerine kulağını tıkayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılamayla ilgili yeni bir açıklama yaparak tepkileri azaltmaya çalıştı. Bakan Koca, "mRNA aşısı olan risk gruplarına hatırlatma dozu uygulanacak" dedi.

Bakan Koca'nın açıklamasının ardından sisteme tanımlanan sadece öncelikli risk grubunda olanlar aşı olabilecek.

Dün gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Bakan Koca, Biontech'te üçüncü doza dair şu bilgilendirmeyi yapmıştı.

"1. mRNA aşısı olmuş olup 2. dozdan itibaren 6 aya kadar süre geçmiş kişilere risk grupları önceliklendirilerek hatırlatma dozu yapılmasının uygun olacağına karar verildi. Bu gruplar;
▪ 60 yaş üzerindeki vatandaşlar,
▪ 18-60 yaş arasında olup kronik hastalıkları olanlar,
▪ Başta sağlık çalışanları olmak üzere yüksek riskli mesleklerde çalışanlar."

Sağlık meslek örgütleri yaptıkları uyarılarda, aşılama hızının düşük olduğunu, hala birinci doz aşısını olmayan insanlar olduğunu belirterek, bu planlamayla pandeminin durdurulamayacağına dikkat çekmişti.