28 Eylül 2024 Cumartesi

Barolardan açıklama: Tehlikedeysek siz de tehlikedesiniz

Afganistanlı meslektaşlarıyla dayanışma içinde olduklarını kaydeden İzmir, Diyarbakır, Van ve Ankara Barosu, 24 Ocak Tehlike Altındaki Avukatlar Günü'nde "Tüm meslektaşlarımızın yanındayız" dedi.

Kentlerde açıklama yapan hukuk örgütleri 24 Ocak'ın tarihçesini hatırlattı. Avukatlara yönelik saldırıları dikkat çekilen açıklamalarda, "Var gücümüzle mücadele edeceğiz" denildi.

İZMİR BAROSU
24 Ocak Tehlike Altındaki Avukatlar Günü'ne ilişkin açıklama yapan İzmir Barosu, bu yıl Afganistanlı avukatlara atfedilen 24 Ocak'ın önceki yıllarda İran, İspanya, Kolombiya, Filipinler, Honduras, Çin, Mısır, Pakistan, Azerbaycan, 2012 ve 2019 yıllarında ise Türkiye'ye ithaf edildiğini hatırlattı.

Demokrasi İçin Avrupalı Avukatlar Birliği'nin (ELDH) Tahir Elçi anmasıyla başlayan "Tehlikedeki Avukatlar 2019" başlıklı raporunda Ahmet Mandacı, Akın Atalay, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Aycan Çiçek, Aytaç Ünsal, Behiç Aşçı, Buket Yılmaz, Can Tombul, Engin Gökoğlu, Eren Keskin, Halil İbrahim Vargün, Naim Feyzullah Eminoğlu, Selçuk Kozağaçlı'nın yargılandığı davaların Birleşmiş Milletler Avukatların Rolüne İlişkin Temel İlkeler Bildirgesi'nin ihlaline ve avukatların mesleklerini icra etmeleri nedeniyle suçlanmasına örnek gösterildiği kaydedilen açıklamada, "Bizler Türkiye'de hala tehlike altında görevini icra eden avukatlarız" denildi.

"Sadece görevimizi yaptığımız için saldırıya uğruyor, öldürülüyoruz. Öldürülmediysek tutuklanıyoruz, yargılanmadan mahkum ediliyoruz" denilen açıklamada tüm meslektaşlarıyla dayanışma içinde olduklarını kaydetti.

DİYARBAKIR: SALDIRIYI KOLLUK GERÇEKLEŞTİRİYOR
Amed Barosu, baro binasında düzenlediği basın toplantısında Merkez Yürütme Kurulu üyesi Behlül Barlık, Kurdistan'daki barolara kayıtlı avukatlara yönelik bir yıl içerisinde 41 şiddet eyleminin gerçekleştiğini aktararak, bu şiddet eyleminin yüzde 38'inin polis tarafından yapıldığını açıkladı.

Hem hak savunuculuğu hem de mesleki faaliyetleri nedeniyle yargı tehdidine maruz kaldıklarını dile getiren Barlık, düşünce ve ifade özgürlüğüyle örgütlenme özgürlüğü kapsamındaki faaliyetlerinin suçlama konusu yapıldığını kaydetti. Birçok meslektaşının haklarında yürütülen soruşturma ve davalar nedeniyle stajlarını tamamlamadan ruhsatlarının iptal edildiğini söyleyen Barlık, "Diyarbakır Barosu ve Türkiye Barolar Birliği tarafından avukatlık mesleğine kabul kararı verilen 25 meslektaşımız açısından haklarında yargılama süreci devam ettiği için Adalet Bakanlığınca açılan avukatlık ruhsatnamesinin iptali davalarında yürütmeyi durdurma kararları verilmiş, çok sayıda meslektaşımız avukatlık mesleğine kabul edilmemiştir. Bu durum, meslektaşlarımızın avukatlık yapmasının belirsiz bir süre boyunca yasaklanması niteliğindedir" dedi.

Barlık, bir yıl içerisinde meslektaşlarına yönelik 41 saldırı gerçekleştiğini kaydetti. Mardin ve Hakkari barolarına kayıtlı meslektaşlarına 3'er, Batman Barosu'na kayıtlı 4, Van Barosu'na kayıtlı 8 ve Amed Barosu'na kayıtlı 23 meslektaşlarına şiddet eylemi gerçekleştirildiğini aktaran Barlık, şöyle dedi: "Bu eylemlerden 16'sı doğrudan kolluk kuvvetlerince gerçekleştirilmiş olup 13'ü yargı organlarında çalışan kurum personelleri, 13'ü de avukatların üstlenmiş olduğu dosyalar ile ilgisi bulunan sivil şahıslar tarafından gerçekleştirilmiştir. Avukatlara şiddet eyleminin yüzde 38'i kolluk görevlilerinden, yüzde 31'i yargı personelinden, yüzde 31 i ise sivil şahıslar tarafından gerçekleştirilmiştir.  Avukatlar, bugün risk altındaki gruplar arasında bulunmaktadır. Mesleklerini ifa ettikleri için baskı gören, tehdit edilen, yargılanan, şiddete uğrayan avukatların korunmasını sağlayabilecek politikalar ve yasal düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir."

VAN BAROSU: HAK SAVUNUCUSU MESLEKTAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ
Van Barosu, adliye binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Avukata yönelen her türlü tehlike toplumun savunma hakkına müdahaledir" pankartının açıldığı açıklamaya, Baro Başkanı Sinan Özaraz, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi ve çok sayıda avukat katıldı. Açıklamayı yapan Baro Başkanı Özaraz, şunları belirtti: "Hak arama özgürlüğünün teminatı ve yargının kurucu unsuru olan avukatlar; hukuksuzluklara, hak ihlallerine ve savunma hakkının yok edilmesine direnirken tehdit ediliyoruz, darp ediliyoruz, duruşmalardan atılıyoruz, kolluk kuvvetlerin şiddetine maruz kalıyoruz, tutuklanıyoruz ve dahası Tahir Elçi, Şevket Epözdemir olup öldürülüyoruz. Türkiye'de zor koşullar altında mesleğimizi yapmaya çalışıyoruz. Meslektaşlarımıza yönelik saldırılara, baskı ve tehditlere rağmen, hukuk ve adalet mücadelemizi sürdürüyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun hak savunucusu tüm meslektaşlarımızla dayanışma içerinde olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz. Hukuk mücadelesinde yitirdiğimiz meslektaşlarımızı saygıyla anıyoruz."

ANKARA BAROSU: BİZ TEHLİKEDEYSEK SİZ DE TEHLİKEDESİNİZ
Ankara Barosu üyesi avukatlar da, Sıhhiye Adliyesi'nden Ankara Barosu'na yürüyüş düzenledi. "Savunma susmadı, susmayacak", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atılan yürüyüşün ardından baro önünde yapılan açıklamada Baro Başkanı Mustafa Köroğlu konuştu. Avukatların işsizliğe ve ekonomik bunalıma sürüklendiğini belirten Köroğlu, ses çıkaranların ise hedef haline getirildiğini söyledi.

Köroğlu, şunları söyledi: "Biz savunmanın sesiyiz. Biz tehlikedeysek siz de tehlikedesiniz. Mesleğini yaparken tutuklanan, baskı ve tehdit altında olan, şiddete maruz bırakılan tüm avukatlarla dayanışma ve birlik içinde mücadelemize devam edeceğimizi ilan ederiz."

ÇANAKKALE BAROSU: AVUKATLARIN SESİ KESİLİRSE TOPLUMUN DA KESİLİR
Çanakkale Barosu da yaptığı yazılı açıklamada, avukatların toplumun sesi olduğunu kaydetti ve ekledi: "Avukatın nefesi kesilirse toplumun sesi kesilir. Biz avukatlar tehlikedeysek sizler de tehlikedesiniz."

SİİRT BAROSU: VAR GÜCÜMÜZLE MÜCADELE EDECEĞİZ
Sosyal medyada açıklama yapan Siirt Barosu, "Avukatların tehlike altında olmadan mesleklerini özgürce icra edeceği günler için var gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.