23 Eylül 2024 Pazartesi

Basel'de İstanbul Sözleşmesi eylemi: 1 Temmuz'da hayatı durduralım

Basel'de parlamento önünde eylem yapan kadınlar "1 Temmuz'da İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edilmek istenmesine karşı 'Hayatı Durdur İnisiyatifi' ile dayanışma içinde olacağız" dedi.

İsviçre'nin Basel kentinde, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasına karşı eylem yapıldı. SKB, SYKP, Kürt Kadın Hareketi'nin çağrısı gerçekleştirilen eyleme Basel Alevi Kadınlar, Yeni Kadın, BASTA'lı kadınlar destek verdi. Parlamento önünde gerçekleştirilen eylemde kadınlar "1 Temmuz'da İstanbul Sözleşmesi'nin iptal edilmek istenmesine karşı 'Hayatı Durdur İnisiyatifi' ile dayanışma içinde olacağız" denildi.

"İstanbul Sözleşmesi yaşatır, İstanbul Sözleşmesi bizimdir" pankart ve dövizlerin taşındığı eylemde kurumlar adına konuşmalar yapıldı.

SKB adına yapılan konuşmada, İstanbul Sözleşmesi'ni Avrupa ülkelerinin de tam uygulanmadığı, İsviçre'de 24 haftada 15 kadın yakınındaki erkekler tarafından katledildiği belirtildi.

Avrupa'da İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını ve erkeğe caydırıcı en yüksek cezaların verilmesini istenen konuşmada, cinsiyete dayalı şiddetin ortadan kalkması için kadın örgütlerini birleşik mücadeleyi büyütme çağırısı yapıldı. Konuşmada ayrıca  İstanbul Sözleşmesi'nin iptalini gündemleştiren ülkelerin kadınlarıyla dayanışma çağrısını yineledi.

Kendisine şiddet uygulayan erkeği özsavunma kullanarak öldüren ve siyasi oturum hakkı elde eden Yasemin Çakal da eylemde bir konuşma yaptı. Çakal konuşmasında "İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı benim hayatım başka olabilirdi" dedi.

SYKP adına yapılan konuşmada, kadınların kazanımlarından vazgeçmeyeceklerini birlikte mücadele ile çoğalacaklarını ifade etti.

Kürt Kadın Hareketi adına yapılan konuşmada, Deniz Poyraz'ın katleden Onur Gencer'in devletten aldığı güçle katliamı gerçekleştirdiğine vurgu yapıldı.