28 Eylül 2024 Cumartesi

Başörtüsü görüşmelerine HDP katılmayacak

AKP-MHP faşist iktidarının başörtüsü teklifiyle ilgili yarın görüşülecek Anayasa Komisyonuna katılmayacaklarını duyuran HDP Grup Başkanvekili Beştaş, her türlü ayrımcılığın karşısında; kılık ve kıyafetin, kadın bedeni üzerinde sebep olduğu her türlü egemenlik biçiminin de karşısında olduklarını belirtti.

AKP-MHP faşist iktidarının başörtüsü ile ilgili teklifi yarın Anayasa Komisyonunda görüşülmeye başlanacak. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, başörtüsü meselesinin bir seçim kampanyasına dönüştürüldüğünün altını çizerek katılmayacaklarını duyurdu.

'TUTUMUMUZDA KARARLI VE ISRARCIYIZ'
Teklifin, hak ve özgürlüklerin istismar edildiğini, toplumu kutuplaştırma ve kendi desteklerini artırma kampanyasından başka bir anlam taşımadığını dile getiren Beştaş, Anayasanın askıda olduğunu, AİHM ve AYM kararlarının uygulanmadığını hatırlattı. Meclis'te yaptığı basın toplantısında bu teklif ilk gündeme geldiğinde ilkesel tutumlarını ortaya koyduklarını söyleyen Beştaş, "Hak ve özgürlüklerin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini gelen heyetle paylaşmıştık. Eşit yurttaşlık hakkının, anadili hakkının ve bütün inançlara özgürlüğün esas alınacağı bir değişikliği gelin konuşalım dedik. Bir madde üzerinden bile bunlar konuşulabilir. Genel yaklaşımımızın bu olduğunu söyledik ve tutumumuzu ortaya koyduk. Buna cevap vermedikleri gibi sonrasında kendi tekliflerini hazırladılar ve Anayasa Komisyonuna sundular. Biz bu konuda bir tutum değişikliği içinde değiliz, tutumumuzda kararlı ve ısrarcıyız" dedi.

'SİYASETTEN TASFİYEYİ HEDEF KOYMUŞLAR'
AKP grubunun görüşme teklifine olumlu yanıt vermediklerini söyleyen Beştaş, AKP ve MHP'nin her konuda olduğu gibi bu konuda da samimi ve dürüst olmadığını, güven vermediğini kaydetti. Partisine yönelik yargı kıskacını hatırlatan Beştaş, "Bizimle yarışmak yerine, hukuku ve yargıyı bir araç olarak kullanarak seçimlerde bizimle rekabet etmemeyi, siyasetten tasfiye etmeyi kendilerince önlerine hedef olarak koymuşlar" ifadelerini kullandı.

'SEÇİM KAMPANYASININ TARAFI OLMAMAYA KARAR VERDİK'
Beştaş, şöyle devam etti: "Anayasa'yı her gün çiğneyen, yargıya talimat veren bir blokla anayasa yapılamaz. Anayasayı tanımayanlarla, Anayasayı rafa kaldıranlarla anayasa yapılamaz. Samimi olmayanlarla anayasa yapılamaz. Bu nedenle biz Anayasa Komisyonu görüşmelerine katılmayacağız. Yarın yapılacak olan komisyon görüşmelerine HDP olarak katılmama kararı aldık. Bu seçim kampanyasının tarafı olmamaya karar verdik.

'HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞIN KARŞISINDAYIZ'
Biz her türlü ayrımcılığın karşısındayız. Temel hak ve özgürlüklerin temini için yeni bir demokratik anayasa yapmak gerektiğini yıllardır söylüyoruz. Bu konuda sayılı açıklamamız ve yazılı metinlerimiz mevcut. HDP'nin hem tüzüğü hem ilkeleri hem uygulamaları, onun başörtüsü ile ilgili hiçbir sorunu olmadığını ortaya koyuyor. İlçe yönetimlerimizden MYK'mıza, Meclis Grubumuza kadar başörtüsü takan takmayan, farklı şekillerde giyinen arkadaşlarımızla çok onurlu bir mücadele yürüttüğümüz kamuoyunun bilgisindedir. Tabii ki başörtüsüyle, kadınların giyimiyle ilgili bir sorunumuz yok. Her türlü ayrımcılığın karşısındayız. Ama HDP olarak kılık ve kıyafetin, kadın bedeni üzerinde sebep olduğu her türlü egemenlik biçiminin karşısındayız. Anayasa toplantılarına katılamayacağımız için bunların ayrıntılarına girmiyorum. Ama kadınların hakları ve özgürlüğü alanında en çok mücadele yürüten, kurullarında eşitliği sağlayan, eşbaşkanlık sistemini verdiği yasa teklifi ile yasalara getiren bir parti olarak bu konuda özgüvenimiz tamdır.

'BU MÜCADELEYİ BİRLİKTE YÜRÜTECEĞİZ, KAZANACAĞIZ'
Son olarak şunu söyleyeyim. Şu anda anayasasız bir Türkiye var, tek adamın iki dudağından çıkan her şeyin kanun hükmünde uygulamaya geçtiği bir Türkiye var. İstanbul Sözleşmesinden çıktım, tanımıyorum diyen bir akıl, bugün sözde özgürlük ve kadın hakları savunuculuğu üzerinden bir tartışma yürütmeye kalkıyor. Nasıl samimi bulalım? Bunu da milyonlarca kadının takdirine sunuyorum. Zaten şu anda Türkiye'deki kadın hareketi de kadın kurumları da bu anayasa taslağının sadece araçsal olarak kullanıldığını, bir seçim kampanyası olduğunu haykırıyor. Ben bütün kadın yoldaşları, mücadele edenleri, kurumları buradan ayrıca selamlamak istiyorum. Birlikteyiz, bu mücadeleyi birlikte yürüteceğiz. Bizler kazanacağız."