10 Ekim 2024 Perşembe

Batman'da 10 Ekim anması: Gerçek sorumlular yargılansın

Batman'da yapılan açıklamada, 10 Ekim katliamının ardından etkin bir yargı sürecinin yürütülmediği kaydedildi. Katliamda sorumluluğu bulunan herkesin açığa çıkarılması ve yargılanması istenen açıklamanın ardında Ankara katliamında ölümsüzleşen Meryem Bulut'un mezarı ziyaret edildi. 

Batman Emek ve Demokrasi Platformu, 10 Ekim katliamının 9. yılında Atatürk Parkında açıklama yaptı. Ardından katliamda ölümsüzleşen Meryem Bulut'un mezarı başında anma düzenledi. "10 Ekim'i unutmayacağız" pankartının açıldığı eylemde basın metnini İHD Batman Şube Eşbaşkanı Ahmet Şiray okudu. 

'SANIKLARA İNSANLIĞA SUÇTAN CEZA VERİLMEDİ'
Katliamın üzerinden geçen 9 yıla rağmen, katliamın faillerinin bulunması, adaletin yerine geçirilmesi, başta hayatını kaybedenlerin ve yaralananların yakınları olmak üzere toplum vicdanını tatmin edecek etkin bir yargı sürecinin yürütülmediğini hatırlatan Şiray, "Yargı sistemi, bu büyük saldırıyı gerçekleştiren insanlık suçlularını koruma altına aldı. Mahkeme heyeti defalarca değiştirildi. Delil olarak dosyaya giren görüntülerde yer alan kişilerin hiçbiri aranmadı, yakalanmadı. Suçlular korunarak katliam aydınlatılamadı, adalet sağlanmadı, olayın ardındaki devlet güçleri ve siyasi bağlantılar ortaya çıkarılmadı. Her ne kadar insanlığa karşı suç kapsamında düzenlenen iddianame ile yargılama yapılmışsa da sanıklara bu suçtan ceza verilmedi" dedi. 

'KATİLLERİN HEPSİNİN ORTAYA ÇIKARILMASINI VE YARGILANMASINI TALEP EDİYORUZ'
Şiray, şöyle devam etti: "Güvenlik politikalarının, istihbaratın böylesine güçlü olduğu bir devlet yapısı içinde, 10 Ekim'de Ankara gar önünde meydana gelen katliamın, önceden bilinmemiş olması, mümkün değil. Gerekli araştırmalar ve soruşturmalar en başından itibaren maalesef ki yapılmadı. Adli süreç adeta katilleri koruyucu bir nitelik kazandı. Gar Katliamını gerçekleştiren katiller, serbestçe dolaşmaya devam ederken maalesef ki 10 Ekim Katliamında yakınlarını kaybedenlerin, bugüne kadar yapmış oldukları her açıklama, polis şiddetiyle karşılaştı. Her yıl olduğu gibi, bir kez daha 10 Ekim katliamının yıldönümünde, yetkililere seslenmek istiyoruz: Katliamda yaşamını yitiren insanlarımızın yakınlarının hak taleplerini bastırmaya, susturmaya çalışmayın. Türkiye'nin demokratikleşebilmesi, ihtiyacı olan barışa kavuşabilmesi ve yaşamın her alanına yayılan cezasızlık kültürünü ortadan kaldırabilmesi için 10 Ekim katliamının gerçek sorumlularının ortaya çıkarılması, böyle katliamların bir daha yaşanmaması için etkin ve etkili bir kovuşturma sonrası cezalandırılmaları gerekmektedir. Bizler, 10 Ekim katliamının yıldönümünde bir kez daha 10 Ekim katliamını gerçekleştiren katillerin, bu konuda müdahili ya da ihmali olan kim varsa hepsinin ortaya çıkarılmasını ve yargılanmalarını talep ediyoruz."

Basın metnini ardından bir süre sessiz oturma eylemi yapıldı.