24 Eylül 2024 Salı

Besma için adalet, kadın cinayetlerine son!

Almanya'nın Köln kentinde eylem gerçekleştiren kadınlar, kadına yönelik şiddetin son bulmasını, Besma Ekinci için adalet istedi.

Almanya'nın Köln kentinde kadına yönelik şiddete karşı eylem düzenlendi. Köln'de salgın nedeniyle eylem iznini 20 katılımcı sınırlamasıyla almayı başaran kadınlar, Almanya'da kadına yönelik şiddeti protesto etti. Aralarında genç kadın ve trans örgütü Zora, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Frauenkollektiv, ADKH'ın da katıldığı eylemde kadınlar, geçtiğimiz hafta Hildesheim kentinde katledilen Besma Ekinci için adalet istedi.

Eylemde konuşma yapan kadınlar, salgın sürecinde kadına yönelik şiddetin yükseldiğine vurgu yaptı. Evlere kapanmanın bir ayrıcalık konusu olduğu ve evsiz kadınlar, mülteciler ve aile içi şiddet görenlerin bu lüksü olmadığı belirtildi.

Mitingi düzenleyenlerden kadın ve trans örgütü Zora adına yapılan konuşmada, "Bir kadını bile artık bizden ayırmanıza izin vermeyeceğiz. Ni una Menos! Bugün Besma ise yarın bu biz olabiliriz. Dur de! Örgütlen ve bizimle mücadele ver. Yalnız değilsin!" sözleriyle kadınlara çağrı yapıldı.

Kadınlar, yaptıkları eylemle, evde kalmanın çözüm olmadığını gösterdiklerini vurguladı.

Almanya'da her üç günde bir kadın öldürülüyor. Besma Ekinci onlardan biri. Yirmi yedi yaşındaki Besma, Şengal'deki savaştan yaşamak için kaçarken, evli olduğu erkek tarafından 16 Nisan'da katledildi.