28 Eylül 2024 Cumartesi

'Bloke kararına karşı tüm demokratik kamuoyu tutum almalı'

HDP Danışma Kurulu, AYM'nin hazine yardımı hesaplarına bloke konulması kararına tepki gösterdi ve tüm demokratik kamuoyunu bu hukuk dışı karara karşı tutum almaya çağırdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Danışma Kurulu üyeleri, HDP'nin hazine yardımı hesabına bloke konulmasına ilişkin İstanbul'da bulunan Taksim Hill Otel'de basın toplantısı düzenledi.

Basın açıklamasını okuyan Prof. Dr. Ayşe Erzan, bloke kararının seçmen iradesinin gasbı anlamına geldiğini söyledi. AYM'nin hukuki dayanaktan yoksun bir karar verdiğine işaret eden Erzan, "Hazine yardımının AYM kararıyla bloke edilmesi yalnızca milyonlarca seçmenin vergileriyle ve iradeleriyle HDP'nin demokratik siyaset yapması için verilen yardım engellenmemiş; adil demokratik ve eşit koşullarda yapılması gereken seçim sürecine de adeta hançer sokulmuştur" ifadelerini kullandı.

"Geçici bir tedbir" olarak sunulan bu kararın Anayasa ve kanunlarda yeri olmadığına işaret eden Erzan, kararın doğrudan HDP'nin seçim sürecindeki etkinliğini sınırlamayı amaçladığını ifade etti. Kararın iç hukuka uymadığını anlatan Erzan, "HDP'nin hazine yardımı alması yasal dayanağı olmasının ötesinde HDP'yi Türkiye siyasetinin en güçlü üçüncü siyasi partisi yapacak bir ölçüde kararlı bir irade ortaya koyan milyonlarca seçmenin tercihine dayanmaktadır" dedi.

Hazine hesabına bloke konulmasına ilişkin kararın üçte iki oy çoğunluğuyla alınması gerektiğini vurgulayan Erzan, "AYM kararı 15 kişilik heyet tarafından 3'te 2'den az yani eksik oy çokluğu ile verilmiştir. Bu yönüyle de hukuk dışıdır" dedi.

HDP'nin kapatılması kararının seçimlerden hemen önce verilerek, HDP'nin seçim faaliyetlerinin sınırlandırılmak istendiğini söyleyen Erzan, bloke kararını onaylayan yargıçların "ihsas-ı rey"de bulunduğunu ifade etti. Kapatma davasının siyasi saiklerle yürütüldüğünü dile getiren Erzan, şöyle devam etti: "Hukuk devleti ve demokrasiyle bağdaşmayan bu kararı kabul etmediğimizi açıklıyoruz. HDP'ye yapılan hukuk dışı operasyonlar, kapatma davası ve hazine yardımının bloke edilmesiyle ilgili karar, yalnız HDP'yi ve ona oy veren milyonları değil, bütün muhalif siyasi parti ve seçmenleri birinci derecede ilgilendirmektedir. Demokratik, adil, eşit, özgür bir ülkede barış içinde yaşama umudu taşıyan herkesi, kurum ve siyasi partileri, iktidarın, seçim güvenliğiyle, geleceğimizle, hayatımızla birebir ilgili olan bu hamlelerine karşı uyanık olmaya ve ortak tutum almaya çağırıyoruz."