24 Eylül 2024 Salı

BM: Korona bahane edilerek basın susturulmaya çalışılıyor

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, "Koronavirüs bahane edilerek basın susturulmaya çalışılıyor" dedi, devletlere basına yönelik baskılara son verme çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, birçok ülkede bağımsız medyaya baskı uygulandığını, gazetecilerin tutuklandığını belirterek, devletleri basına yönelik baskılara durdurmaya çağırdı.

Bachelet, son dönemlerde gazetecilere yönelik, tutuklama ve baskıların arttığını gösteren raporların kendilerine ulaştığını söyledi. Korona ile mücadelede bilgiye ulaşmanın hayati önemde olduğuna dikkat çeken Bachelet, basına yönelik baskılara derhal son verilmesi çağrısı yaptı.

Uluslararası Basın Enstitüsünün verilerini aktaran Bachelet, salgınıyla ilgili kısıtlamaların başladığı tarihten itibaren basın özgürlüğü ile ilgili Avrupa, Ortadoğu, Asya, Amerika ve Afrika’dan 130 ihlal başvurusunun olduğunu, 40 gazetecinin de tutuklandığını söyledi.

COLVİLLE, ABD VE TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK GÖSTERDİ
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville de, sosyal medya üzerinden görüntülü açıklama yaptı.

Yüksek Komiser Michelle Bachelet'nin açıklamalarını hatırlatan Colville, devletleri baskıları son veremeye çağırdı. 

Bir soru üzerine Colville, ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basını hedef alan açıklamalarını örnek göstererek, "Örneğin Türkiye Devlet Başkanı Recep Tayi Erdoğan, korona ile ilgili yapılan açıklama veya haberlerin virüsün kendisinden daha tehlikeli olduğunu söylüyor. Buna benzer dünyanın birçok yerinde, gazetecilere yönelik fiziksel şiddete varan bir baskı söz konusu" dedi.