28 Eylül 2024 Cumartesi

Boğaziçi direnişi duruşması ertelendi

Boğaziçi direnişi sırasında arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki göstermek için adliye önüne gelen ve gözaltına alınan, aralarında gazeteciler Yağmur Kaya ve Elif Bayburt'un da bulunduğu 51 kişi hakkında görülen duruşma 7 Temmuz'a ertelendi.

Boğaziçi direnişi sırasında gökkuşağı bayrağı taşıdığı için gözaltına alınan öğrencilere destek olmak amacıyla Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapmak isterken gözaltına alınan, aralarında gazeteciler Yağmur Kaya ve Elif Bayburt'un da bulunduğu 51 öğrencinin 2911 sayılı kanuna muhalefet iddiasıyla yargılandığı davanın 2'nci duruşması İstanbul 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada söz alan Avukat Şuayip Bolat, polis tarafından dosyaya konulan görüntü kayıtlarında herhangi bir zaman damgası olmadığına ve görüntülerin montajlandığına işaret etti. Bu görüntülerle mahkemenin yanıltılmak istendiğini vurgulayan Bolat, "Bu görüntüler izlenip sanıklara soru sorulamaz. Montaj olup olmadığı konusundan bilirkişi incelemesi yapılmasını ve daha sonra mahkemede izletilmesini talep ediyorum" dedi. Bolat'ın talebi, mahkeme hakimi tarafından reddedildi. Daha sonra polisin çektiği görüntüler duruşmada izlendi.

"Silahsız, barışçıl gösterilere müdahale edilemez. Edilmesi hukuka aykırıdır" sözleriyle savunmasına başlayan avukat Şuayip Bolat, "Öğrenciler kafedeyken, arkadaşını beklerken, metro çıkışında gözaltına alınmışlar. Gösteri hakkı bile kullanılmamış. Bu dava siyasi olarak açılmıştır. Dosyada derhal beraat ile ilgili tüm şartlar oluşmuştur. Derhal beraat talep ediyoruz" dedi.

Talebin reddedilmesinin ardından konuşmasına devam eden Bolat, "Taleplerimiz daha önce de reddedilmişti ancak yine isteyeceğim. Olay yerinde keşif yapılmasını talep ediyorum. Kağıthane Kaymakamlığının yasaklama kararının yazıldığı bilgisayarın log kayıtlarının dosyaya getirilmesini talep ediyorum. Görüntü kayıtlarında atlamalar var. Saat, dakika yer almamaktadır. Görüntülerin orijinal olup olmadığının öğrenilmesi için bilirkişi incelemesi yapılmasını talep ediyorum" diye belirtti.

Öğrenci olduğu sırada gözaltına alınan ajansımız muhabiri Elif Bayburt, eylem gerçekleşmeden abluka altına alınarak işkenceyle gözaltına alındıklarını vurguladı. Öğrencilerden Fırat Çağlar Karabulut ise, söz konusu görüntülerde işkenceye ve hakaretlere yer verilmediğine işaret etti. Artı Gerçek muhabiri olduğunu, haberi takip etmek üzere açıklamanın yapılacağı alanda bulunduğunu söyleyen Yağmur Kaya, "Çekim yaptığım sırada çevik kuvvet polisi kolumdan tutarak gözaltına almaya çalıştı. Görüntülerin montaj olduğu da açıkça ortada. Başka olaylara ait görüntüler CD'ye eklenmiş. Ben işim için oradaydım. Suçlamaları kabul etmiyorum" diye kaydetti.

Mahkeme, gazeteci Yağmur Kaya'nın olay gününe ait çektiği görüntüleri sunmasının ardından emniyet tarafından dosyaya gönderilen CD'nin montaj olup olmadığı konusundaki taleplerin değerlendirilip celse arasında işlem yapılmasına karar verdi. Mahkeme, duruşmayı 7 Temmuz'a erteledi.