10 Ekim 2024 Perşembe

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri soruşturmalara karşı eylem yaptı

SGDF'nin "Üniversiteler AKP teşkilatı değildir! Kayyumlar gidecek" yazılı afişini astığı için hakkında soruşturma açılan SGDF üyesi Elif Bayburt'a destek eylemi yapıldı.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) "Üniversiteler AKP teşkilatı değildir! Kayyumlar gidecek" yazılı afişini Boğaziçi Üniversitesi'nde asan SGDF üyesi Elif Bayburt hakkında disiplin soruşturması başlattı. Soruşturma kapsamında Bayburt savunma yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Elif Bayburt hakkında soruşturma başlatılmasını üniversite içerisinde protesto etti. Eylemde konuşan SGDF üyesi Yaren Tuncer, "Kayyum rektör Melih Bulu atandığından beri direnişimi kırmak, öğrencileri yıldırmak için bu soruşturmalar açılıyor. Önce 1 Şubat'ta rektörlük önünde toplanan öğrencilere soruşturma açıldı. İşbirlikçi güvenliği teşhir eden arkadaşlarımız soruşturmaya uğradı. Okulun kapısında LGBTİ+ bayrağı dalgalandıran arkadaşımız, LGBTİ+ ayrağı taşıdığı için soruşturmaya uğradı. Bugün de Elif arkadaşımız 'Üniversiteler AKP teşkilatı değildir! Kayyumlar gidecek' dediği için soruşturmaya uğradı. Biz bunu kabul etmiyoruz. Soruşturmaların karşısında her zaman direneceğiz. Elif yalnız değildir" dedi.

DEVRİMCİ FAALİYET MEŞRUDUR
Tuncer'in konuşmasının ardından basın açıklamasını okuyan Devrim Barış Yılmaz, "Devrimci faaliyet meşrudur, soruşturmalar değil" diye belirtti. Yılmaz "Yaklaşık 3 ay önce Erdoğan emriyle atanan Melih Bulu, 12 Eylül darbesinden beri devletin YÖK aracılığıyla süren üniversitelerin siyasetsizleştirilme programına gayrimeşru uygulamalarla devam ediyor. Görünürde üniversiteleri sadece bilim üretilen yerlere dönüştüreceğini iddia eden bu anlayışın asıl amacı gençliği apolitize edip sindirerek düzeni tehdit eden gençliği baskı altında tutmayı hedefliyor" diye kaydetti.

Yılmaz, "Bizler kayyumların ve onları atayanların aksine gücümüzü mücadelelerimizden, milyonlarca gençten alıyoruz. Bu topraklarda devrimci siyaset yapmak, mücadele etmek her yerde su gibi ekmek gibi ihtiyaç olmuştur ve üniversiteleri de bundan ayrı düşünemeyiz. Kayyum ataması siyasi olduğu gibi öğrencilerin kayyum rektöre itirazı da siyasidir" diye vurguladı.

'ÜNİVERSİTELER AKP TEŞKİLATI DEĞİLDİR'
Direnişlerinin başından beri siyasi sözümüzü söylemekten, siyasal eylemi örgütlemekten geri durmadıklarının altını çizen Yılmaz, "Ne üniversite kapısındaki ne de bileğimizdeki kelepçelerle susmadık. Valilik, kaymakamlık yasağı ile polis barikatı ile durmadık. 3 aydır süren direnişte bir çok arkadaşımıza kayyum Melih'in direktifi ile soruşturmalar açıldı. Soruşturmalar ve ceza tehditleri ile de durmuyoruz. Bunun için bütün arkadaşlarımızı üniversitelerde örgütlenmeye, soruşturma terörüne karşı birbirimizi savunmaya çağırıyoruz ve soruşturma açılan arkadaşımızın afişindeki sloganı yükseltiyoruz: Üniversiteler AKP teşkilatı değildir, kayyumlar gidecek" diye konuştu.

Eylem "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz" sloganıyla sona erdi.