4 Ekim 2024 Cuma

BÜ öğrencilerinden rektörlüğe Akgiray hakkında soruşturma çağrısı

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, BİMEKS işçilerinin haklarını gasp eden Vedat Akgiray hakkında etik kurulları tarafından soruşturma açılması talebiyle Rektörlüğe açık mektup yazdı. 

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) öğrencileri, BİMEKS işçilerinin haklarının gasp edilmesinden sorumlu olan öğretim görevlisi Vedat Akgiray hakkında etik kurullar tarafından soruşturma açılmasını istedi.

"Okulun beklediği akademik dış ilişkiler etik ilkelerine uymayan Vedat Akgiray'ın Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde akademisyen olmasından duyduğumuz rahatsızlığı açık mektubumuzda belirtmek durumundayız" denilen mektupta, Akgiray'ın okulda çalıştığı, hatta lisansüstü program yöneticilikleri gibi önemli görevler verilen İşletme Bölümü öğretim üyesi olduğu hatırlatıldı.

Mektupta şunlar kaydedildi: "Kendisi 2018'de Yönetim Kurulu dağıtılan, hisse değerleriyle oynanarak borsa vurgunu gerçekleşen elektronik mağazası Bimeks'in kurucu üyelerindendir. Bu süreçle beraber 1500 Bimeks işçisinin maaş ve tazminatları ödenmemiştir. Yürütülen hukuki süreçler işçilerin lehine sonuçlanmasına rağmen maaş ve tazminatları gasp edilmeye devam edilmektedir. Serbest Piyasa Kurulu Başkanı'yken ise şaibeli hisse hareketlenmeleri gerçekleşmesinin ardından görevden alınmıştır. Kısacası Vedat Akgiray, maaş ve tazminatları ödenmeyen 1500 Bimeks işçisinin ve daha binlerce kişinin hakkının gasp edilmesinden sorumludur."

İşçilerin haklarının gasp edilmesi ve bunun için okullarının önünde eylem yapmak zorunda bırakılmasını kabul edemeyeceklerini belirten öğrenciler, Vedat Akgiray'a ilgili etik kurullar tarafından soruşturma açılmasını istedi. 

Açık mektupta yer alan imzalar şöyle: Boğaziçi Dayanışması, BUSOS, BÜ(S)K, BÜÇEV, BUED, MFT Boğaziçi, SFT, BÜFK, BÜO, BÜKAK, BÜMA, BÜYAK, BUFOK, BÜLGBTİ+, BUÇEK, KÖY-KOOP, SBK, BÜSUİK, BÜEC, BÜTMK, BÜYELKEN, BÜYAP, Öğrenci Sendikası Boğaziçi, Boğaziçi Kadın+ Dayanışması.