28 Eylül 2024 Cumartesi

'Bütün kimliklerin ve dillerin eşit ve bir arada yaşamasını sağlamak sorumluluğumuzdur'

21 Şubat Dünya Anadil Günü'ne ilişkin açıklama yapan HDK ve HDP, herkese anadiline sahip çıkmaya ve farklı anadillere saygı duyma çağrısı yaptı. 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Komisyonu ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yönetim Kurulu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü'ne ilişkin yaptığı açıklamada, tekçi zihniyetin ana propagandası olan "tek dil" dayatması ile halkların birbirine düşmanlaştırıldığını belirtti.

HDK: ASİMİLASYON İNSANLIK SUÇUDUR
Ulus devlet normunun bir unsuru olarak dayatılan tekçilik ve tek dil üzerinden ilerlemeciliğin inkar ve asimilasyonu doğal bir yöntem olarak geliştirdiğini kaydeden HDK Halklar ve İnançlar Komisyonu, tekçiliğin farklılıkları kültürel soykırıma uğrattığı gibi toplumun geçmişiyle bağını da kopartığını belirtti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) yaptığı "Tehlike Altındaki Diller Dünya Atlası" çalışmasına göre, dünyadaki 7 bine yakın dilin 2680'i yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Gerekli önlemler alınmadığı takdirde 21'inci yüzyılda insanlığın konuştuğu dillerin yüzde 90'ından fazlası yok olacaktır. Bu yok oluş, beraberinde bütün bir kültürel ve düşünsel mirasın da yok olması anlamına geliyor" denildi.

'HERKESİ ANADİLİNİ KONUŞMAYA, ANADİLLERE KULAK VERMEYE DAVET EDİYORUZ'
Anadilde eğitim hakkının karşılanmadığı, özel ve yerel yönetimler aracılığı ile kurulan anadil eğitimi veren kurumların kapatıldığı, çok dilli yayın yapan kuruluşların fiilen yasaklandığı bir sürecin içinden geçildiği ifade edilen açıklama, şöyle devam etti: "Çok kimlikli, çok dilli, çok kültürlü bir mirasa sahip olan coğrafyamızda yürütülen tekçi politikalar coğrafyanın gerçekliğinin inkarı olmakla birlikte, geleceğinin de kaybedilmesidir. Dilsel ve kültürel farklılıklar toplumsal zenginliğin değil toplumun kutuplaştırılmasının kodları haline getirilmiştir. Oysaki hiçbir dilin birbirinden üstünlüğü yoktur, anadiller insanlığın değeridir, yaşamalıdır. Halkların Demokratik Kongresi olarak, Türkiye'de yaşayan tüm anadiller eğitim ve kamusal alanda yaşatılmalı ve yasal güvence altına alınmalıdır diyoruz. 21 Şubat Dünya Anadili Günü'nün halkların kendilerini anadilleri ile ifade edebildiği, kültürünü ve inancını özgürce yaşayabildiği bir günün başlangıcı olmasını diliyor ve herkesi anadilini konuşmaya, anadillere kulak vermeye davet ediyoruz."

HDP: SOKAKTA KÜRTÇE KONUŞAN YURTTAŞLAR KATLEDİLMİŞTİR
20. Yüzyılın başından itibaren inşa edilen tekçi ulus devlet anlayışının, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de farklı dillerin korunması ve geliştirilmesi önünde engel olduğunu belirten HDP MYK'sı da, yüzyılın başından itibaren uygulanan sistematik dil ve kültürkırım politikalarının bugün de AKP-MHP iktidarı tarafından sürdürüldüğünü kaydetti. Özellikle darbe girişiminden bu yana Kürtçe gazete, dergi, ajans, radyo, yayınevi, kreş, dernek, enstitü ve TV kanallarının KHK ile kapatılmasının bu anlayışın bir devamı olarak hayata geçirildiğine dikkat çekilen açıklamada, "Yeni rejimin yönetsel aparatlarından biri olan kayyım rejimi ile Kürtçe üzerindeki baskılar artırılmış, çok dilli ve çok lehçeli belediyecilik hizmetleri lağvedilmiş, yaratılan milliyetçi histerilerle sokakta anadilinde Kürtçe konuşan yurttaşlar katledilmiştir. Bugün de Meclis kürsüsünde konuşulan Kürtçenin, tutanaklara 'bilinmeyen-anlaşılmayan' dil olarak geçmesi AKP-MHP iktidarının Kürtçeye yaklaşımının bir izdüşümüdür" ifadelerine yer verildi.

Anadil yasağı ve asimilasyonun bir insanlık suçu olduğunun altı çizilen açıklamada, "Bugün de Kürtçe başta olmak üzere bütün anadillerin varlığını tanımak ve kullanımını yasal güvence altına alıp geliştirmekten bir yana, yasaklayıcı hükümler varlığını anayasa ve yasalarda korumaktadır. AKP-MHP iktidarı, yasakçı ve asimilasyoncu geleneğe sahip çıkmakta, bu çağ dışı uygulamaların yürütücüsü ve sürdürücüsü pozisyonundadır" denildi.

21 Şubat Dünya Anadili Günü'nde, yasakçı ve asimilasyoncu politikalara karşı inatla dillerini savunan, geliştiren ve anadilini bir direniş alanına çevirenleri selamlayan HDP MYK'sının açıklaması, şu ifadelerle devam etti: "Bütün kimliklerin ve dillerin eşit bir şekilde bir arada yaşamasını sağlayacak olan kalıcı, adil ve onurlu bir yaşamı var etmek, siyasi varlığımızın bir gerekçesi ve tarihe, halklarımıza karşı sorumluluğumuzun bir gereğidir. Bu vesileyle dünya halklarının Anadili Günü'nü kutluyor, herkesi anadiline sahip çıkmaya ve farklı anadillerine saygı duymaya davet ediyoruz."