22 Nisan 2025 Salı

Çanakkaleliler suyuna sahip çıkıyor

Atikhisar Barajı'nı zehirleyecek olan altın ve gümüş madenine karşı mücadeleyi sürdüren Çanakkaleliler, su ve yaşam hakkının gasp edilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı. 

Çanakkale'nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı'na bin 400 metre mesafede, Koza Altın tarafından Altın Gümüş Madeni Açık Ocak İşletmesi açılmak isteniyor. Proje ile ilgili İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı 16 Nisan'da yapıldı, projeye "uygun" görüşü verildi ancak karar henüz İklim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın duyuru sayfasında yayınlanmamıştır.

Kazdağları Ekoloji Platformu, Çanakkale Emek, Barış, Demokrasi Güçleri ve Çanakkale Belediyesi'nin ortak çağrısı ile Çanakkale Belediyesi önünde yapılan açıklama ile projeye olan itirazlar bir kez daha dile getirildi. Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek'in de katıldığı açıklamanın metnini Çanakkale Barosu Çevre Komisyonu Başkanı ve Kazdağları Ekoloji Platformu temsilcisi Ali Aydın Çalıdağ okudu. 

'MADENE VERECEK SUYUMUZ YOK'
Atikhisar barajının zehirlenme tehlikesi altında olduğunu ve buna izin vermeyeceklerini kaydeden Çalıdağ, verilen uygunluk kararını yürütecekleri mücadele ile geri çektireceklerini söyledi. Söz konusu maden projesine Çanakkale halkı, emek ve demokrasi güçleri, doğa ve yaşam savunucuları olarak karşı çıktıklarını belirten Çalıdağ, "Çanakkale halkı madenlerce tehdit edilen Kazdağları'na her seferinde sahip çıktığı gibi, en temel hakkı olan suyuna da sahip çıkacaktır. Çanakkale halkı, su toplama havzalarımızın, tüm yeraltı ve yüzey su varlıklarımızın metalik madenciliğin yaratacağı ağır metal kirliliği tehdidi karşısında, her seferinde 'madene verecek suyumuz yok' itirazını yükseltti. Şimdi daha da yükseltecektir" dedi. 

'MÜCADELEMİZİ HEP BİRLİKTE BÜYÜTÜYORUZ'
Koza Madencilik A.Ş.'nin Terziler, Serçiler köylerinin hemen bitişiğinde, yaşam alanlarının yakınında gerçekleştirmek istediği Karapınar Açık Ocak Altın-Gümüş Madeni Projesi nedeniyle 93 hektar ormanın yok edileceğini, 23 hektar tarım alanının ortadan kaldırılacağını, şahıs arazilerinin kamulaştırılarak köylülerin yaşam alanları ve geçim kaynaklarının ellerinden alınacaklarının, ve yöre halkının yaşam hakkının gasp edileceğini vurgulayan Çalıdağ, "Maden projesi hayata geçirildiği taktirde cehennem çukurları, ağır metal içeren pasa yığınları oluşacak, asit maden drenajları ile yeraltı ve yüzey suları, Değirmen Deresi, Sarıçay ve Çanakkale halkının tek içme su kaynağı olan Atikhisar Barajı ağır metallerle zehirlenecektir. Çanakkale halkının geleceğini tehdit eden bu tür maden projelerine onay verilerek gerçekleştirilen bu adaletsizliği görüyor, 'su, yaşam, adalet' diyerek mücadelemizi hep birlikte büyütüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Su yoksa yaşam da yok" diyen Çalıdağ, su ve yaşam hakkı için adalet talebimini yükselteceklerini söyledi.