28 Eylül 2024 Cumartesi

'Çarşamba ovasının kirletilmesine müsaade etmeyeceğiz'

Çarşamba'da yapılmak istenen Biyokütle Enerji Santrali'ne ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunun gerçeğe aykırı ve bilimsellikten uzak olduğunu kaydeden yaşam hakkı savunucuları, bilirkişi heyetinde yer alan isimler hakkında yasal süreç başlatacaklarını söyledi.

Samsun'un Çarşamba ilçesinde, Samsun Çevre Platformu ve Ekoloji Birliği'nin çağrısıyla, Biyokütle Enerji Santrali'ne ilişkin hazırlanan gerçeği yansıtmayan ve bilimsellikten uzak bilirkişi raporunun iptali telebiyle basın açıklaması yapıldı.

"Çarşamba ovası nitelikli tarım alanıdır, kirletilmesine müsaade etmeyeceğiz" yazılı pankartın açıldığı eylemde basın açıklamasını Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ okudu. Özdağ, yüksek tarımsal potansiyeli nedeniyle 12 Aralık 2016 ve 2013/9620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile koruma altına alınan Çarşamba Ovasındaki Eğercili mahallesinin mutlak tarım arazisi niteliğinde olduğunu söyledi.

Gerçeği yansıtmayan raporu hazırlayan heyetin açıklamalarının hiçbir değerinin olmadığını kaydeden Özdağ, "Yakılacak maddeleri analiz ettiniz mi?, Kimyasal kütle analiz ve modellemesi yaptınız mı? Hiçbir hesaba ve deneye dayanamadan nereden ve nasıl biliyorsunuz çıkacak atık gazların ve maddelerin yasal sınırlar içinde kalınacağını?" sorularını yöneltti.

Turan Karadeniz, Salim Serkan Nas, Kemal Çelik, gibi isimlerden bir kısmının dahil oldukları bilirkişi heyetinin Çanakkale, Ordu, Rize, Artvin, Erzurum gibi bir çok şehirde "açıklaması zor" bir şekilde birlikte ÇED davaları için raporlar hazırladığına dikkat çeken Özdağ, "Bilirkişi heyeti hakkında yasal süreç başlatacağız. Eğercili ve çevre mahalleleri gezilip görülmeden gerçeğe aykırı, soyut ve afaki bir rapor tanzim edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Bu kişilere bundan böyle bilirkişilik yaptırılmaması için Samsun Bölge Bilirkişilik Kurul Başkanlığını göreve çağıran Özdağ, şöyle devam etti: "Ayrıca gerçeğe aykırı rapor tanzim etmekten haklarında yasal süreç başlatacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız. Bu bilirkişi raporu bölgemizde halkımızda infial yaratmış, bilim insanlarına ve akademiye duyulan güveni sarsmıştır. Bu durum karşısında bölge çiftçisinin en önemli örgütlenmesi olan Ayvacık ve Terme Ziraat Odalarımız ile Ziraat ve Kimya Mühendisleri Odalarımız bilimden, çifçiden, doğadan ve kamusal çıkarlardan yana davaya müdahil olma kararı almışlardır. Bu mücadelenin parayla değil kolektif emekle, özveri ve dayanışmayla yürütülebileceğini herkese göstereceğiz. Hukuktan, hukukun adilce uygulanması talebimizden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz."