28 Eylül 2024 Cumartesi

Çepni: Bu dava burada bitmez

Deniz Poyraz davasında karar verildi, tetikçi faşist Onur Gencer müebbet hapse mahkum edildi. HDP milletvekili Murat Çepni, katliamın tek bir kişiye yıkılmasına tepki göstererek, adalet mücadelesinin son bulmadığını vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'ne 17 Haziran 2021'de tetikçi faşist Onur Gencer tarafından düzenlenen silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz davasında karar açıklandı. Mahkeme Gencer'i "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezasına, "mala zarar verme" suçundan 4 yıl, "konut dokunulmazlığının ihlali" suçundan 2 yıl ve "ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçundan da 3 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Aliağa Şakran Hapishane Yerleşkesi İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada avukatlar duruşmaya alınmadı. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, duruşmada yaşananları ve verilen kararı ETHA'ya değerlendirdi.

7'nci duruşmada karar verilen Deniz Poyraz davasının bir önceki duruşmada İzmir Adliyesi'nden Şakran Hapishane Yerleşkesi'ne kaçırıldığını hatırlatan Çepni, bu duruşmada da yetki belgeli avukatların ve izleyicilerin içeri alınmamasına tepki gösterdi. "Dava sadece katilin katılımıyla gerçekleştirildi" diyen Çepni, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı, çok sayıda ilden baro başkanları ve davayı takip etmek için gelen siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisinin dışarıda bırakıldığına dikkat çekti.

Davanın başından beri hukuki bir yargılama yapılmadığına dikkat çeken Çepni, "Mahkeme aslında katliamın sürgit devamı oldu. Bu siyasi cinayet bir tane katile yıkılarak aklanmaya çalışıldı. Yüzlerce veri ve bilgi mahkeme tarafından dikkate alınmadı. Bu katliamın tüm organizasyonu yok sayıldı" dedi. Soruşturma ve dava sürecinde nitelikli bir sorgulama yapılmadığını vurgulayan Çepni, gerçeği ortaya çıkarmak isteyen avukatların tüm taleplerinin de reddedildiğini hatırlattı. "Karar şu anlama geliyor: Deniz Poyraz katliamı devletin karanlık koridorlarında örgütlenmiş, organize bir karardır. Katil korunurken bu katliam sistemi korunmuş oldu" diyen Çepni, hesabı sorulmayan her katliamın yenilerini doğurduğunun altını çizdi.

"Bu katliam sadece HDP'ye yönelik bir katliam olmaktan öte tüm emek ve demokrasi güçlerine dönük bir katliamdı" ifadelerini kullanan Çepni, Deniz Poyraz için esas görevin bu karardan sonra da sürdüğünü kaydetti. Katliamın arkasındaki tüm failler ortaya çıkarılana kadar bu davanın sokaklarda, meydanlarda, her türlü adalet mücadelesinde süreceğini vurgulayan Çepni, Deniz Poyraz davasının bundan sonra da sahiplenilmesi ve kavranmasının demokrasi mücadelesi için şart olduğunun altını çizdi.