10 Ekim 2024 Perşembe

Çepni'den Çarşamba ovasına yapılmak istenen enerji santrale tepki

Karadeniz'in en büyük deltalarından biri olan Çarşamba ovasına yapılmak istenen biyokütle enerji santralinin bir ihanet olduğunun altını çizen HDP Milletvekili Çepni, Çarşamba ovasının bu işgalden derhal kurtarılmasını ve tarım alanına dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Meclis Genel Kurul'da yaptığı konuşmada Çarşamba ovasına yapılmak istenen biyokütle enerji santraline ve olumsuz etkilerine dikkat çekti. 

Samsun'un ortasında yer alan Çarşamba ve Bafra ovasının doğru değerlendirdiği takdirde bütün Türkiye'yi besleyebileceğini kaydeden Çepni, "Yani 82 milyonun emeği, doğa AKP'nin rant  siyasetini, AKP'nin rantçılarını doyuramıyor. Karadeniz zaten AKP'nin vahşi turizminin, betonlaşmasının ve enerji yatırımlarının işgali altında. Bu süreçte AKP'nin en çok kullandığı kavram, temellendirdiği şey ise 'enerji ihtiyacı'. Defalarca söyledik, buradan bir kez daha söyleyelim; Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı yok, AKP'nin etrafında kümelenmiş enerji şirketlerinin kar ihtiyacı var. Türkiye'nin mevcut kurulu enerji kapasite gücü 94 bin megavat ve en yüksek puant tutarı ise 49 bin megavat yani neredeyse yarısından fazlası gereksiz. Aynı zamanda sadece iletim hatlarının tamiratından elde edilecek enerji bile, örneğin, HES'lerin üreteceği enerjiden daha fazla. Şimdi, tablo bu iken "enerjiye ihtiyacımız var" edebiyatı koca bir yalandır, AKP'nin yalanıdır" dedi. 

580 bin hektarlık Çarşamba ovasının Karadeniz'in en büyük deltalarından biri olduğunu söyleyen Çepni, yapılmak istenen santralin Çarşamba ovasına ihanet olduğunun altını çizdi. 

'ERDOĞAN ÜLKEYİ 3. SINIF BİR MERDİVEN ALTI ŞİRKETİ GİBİ YÖNETMEYE ÇALIŞIYOR'
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, şöyle devam etti: "Enerji şirketleri bunları Saray'dan aldıkları güçle yapıyor. Tayyip Erdoğan en son, 'Kanal İstanbul'u inadına yapacağız' dedi. Düşünün ki bir ülkenin Cumhurbaşkanı bir projeyi 'inadına yapacağız ve alışacaksınız' diye temellendiriyor. Hal bu iken AKP, 'ülkeyi bir şirket gibi yöneteceğiz' demişti, şimdi üçüncü sınıf bir merdiven altı şirketi gibi yönetmeye çalışıyor. 

Çarşamba ovasında çevre örgütleri, TMMOB ve bölgenin halkı bu projeye itiraz ediyor fakat mahkemelerin verdiği iptal kararlarına rağmen bir biçimde, oradan dolanarak, buradan dolanarak bu proje sürüyor.

'ÇARŞAMBA OVASI BU İŞGALDEN KURTARILMALI'
Velhasıl, sonuç olarak şunu söyleyeceğim; Çarşamba'da, Samsun'da, bir bütün olarak Karadeniz'de yürütülen bu enerji projeleri yatırımlarının işgali son bulmalıdır, bu konudaki bütün projeler durdurulmalıdır ve halkın, meslek örgütlerinin ve bilim insanlarının çağrılarına kulak verilmelidir. Çarşamba ovası bu işgalden kurtarılmalı ve orası bir tarım alanına dönüştürülmelidir."