21 Eylül 2024 Cumartesi

'Çerkeslerin 160 yıl önce yaşadığı büyük acıyı paylaşıyoruz'

Çerkeslerin kimliklerini, anadillerini, kültürlerini yaşayabilmek ve yaşatabilmek için talep ettikleri demokratik hak ve özgürlüklerin kabul edilmesi çağrısı yapan DEM parti Eş Sözcüleri Güleryüz ve Mutlu, Çerkes halkının acısını yürekten paylaştıklarını dile getirdi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüleri Yüksel Mutlu ve Mahfuz Güleryüz, "Çerkeslerin 160 yıl önce yaşadığı büyük acıyı paylaşıyoruz" başlıklı bir açıklama yayımladı.

Çarlık Rusya'nın işgali sonucu 21 Mayıs 1864'te anayurtlarından sürgün edilen ve kitlesel katliamlara tabi tutulan Çerkeslerin bu büyük acısını paylaştıklarını belirten Mutlu ve Güleryüz, "Kafkasya'nın kadim halklarından Çerkesler, 160 yıl önce bugün başta Anadolu olmak üzere dünyanın dört bir yanına dağıtıldı. Dayatılan bu sürgünde 1,5 milyon Çerkes anayurdundan koparıldı, 500 binden fazla Çerkes hayatını kaybetti ve hayatta kalanlar asimile edilmek istendi. Çerkesler yaşadıkları bütün ülkelerde; demokrasi, özgürlük, adalet ve kimlik sorunlarının öncelikle eşitlik temelinde değerlendirilmesi talebi ve mücadelesini yürütüyor ve bu mücadelenin parçası oluyor. Türkiye'de yaşayan Çerkeslerin dil ve kültür hakları verilmeli, değiştirilen köy isimleri iade edilmeli ve anayurtlarına dönüşleri kayıtsız şartsız, maddi-manevi olarak desteklenmelidir" dedi.

DEM Parti olarak; Çerkeslerin kimliklerini, anadillerini, kültürlerini yaşayabilmek ve yaşatabilmek için talep ettikleri demokratik hak ve özgürlüklerin kabul edilmesi çağrısı yapan Güleryüz ve Mutlu, 
Çerkes halkının acısını yürekten paylaştıklarını dile getirdi.