10 Ekim 2024 Perşembe

Çevre örgütlerinden Akçay Sazlığı ve Sulak Alan uyarısı: Rehabilite edin

Kuzey Ege bölgesinin önemli sulak alanlarından olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nın bir kısmına Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından hafriyat olarak  kullanılmasına tepki gösteren 37 çevre örgütü, moloz dökümünün derhal durdurulmasını ve alanın rehabilite edilmesini istedi. 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık bir yıldır bir kısmı hafriyat alanı olarak kullanılan, kuzey Ege bölgesinin önemli sulak alanlarından olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'na moloz dökümünün acilen durdurularak alanın rehabilite edilmesi için 37 çevre örgütü kampanya yaptı. 

Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı; yüzlerce kuş türüne, nesli kritik derecede tehlike altında olan yılan balıklarına ve yüzlerce bitki türüne ev sahipliği yapıyor.

'RAMSAR SÖZLEŞMESİ'NE AYKIRI'
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin halihazırda kullandığı bir hafriyat alanı olduğuna dikkat çeken çevre örgütleri, Akçay Salak Alanı'nın hafriyat alanı olarak kullanılmasının Türkiye'nin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu kaydetti. Çevre örgütleri, Çevre Kanunu'nun 9'uncu maddesinin "e" fıkrası ve 4342 sayılı Mera Kanunu'nun 4'üncü maddesinin sulak alanların korunmasını kesin hükme bağladığı hatırlatıldı.

'BİYOÇEŞİTLİLİK GERİ DÖNÜLEMEZ ŞEKİLDE ETKİLENECEK'
Çevre örgütlerinin açıklamasında, sulak alan ekosisteminin halihazırda kaçak yapılaşma, imar tehlikesi, su kaynakları civarında gerçekleştirilen madencilik faaliyetleri, Edremit Çayı ve Kadıncık Deresi yakınlarında yer alan çeşitli tesislerin atık suları nedeniyle kirlilik tehdidi altında olduğu da belirtilirken, bu tehlikelere ek olarak sulak alanın bir kısmının hafriyat döküm alanı olarak kullanılması nedeniyle alandaki biyoçeşitliliğin kısa sürede geri dönülemez şekilde olumsuz etkileneceğine dikkat çekildi.