21 Eylül 2024 Cumartesi

Çiçek Otlu, basın özgürlüğüne dönük saldırıları Meclis'e taşıdı

DEM Parti milletvekili Çiçek Otlu, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde basın emekçilerine dönük baskıları Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul milletvekili Çiçek Otlu, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde Türkiye'de basın emekçilerine dönük baskı ve engellemeleri Meclis gündemine taşıdı.

Uluslararası sözleşmeler ve yasalara rağmen Türkiye'de basın özgürlüğüne dönük baskıların giderek arttığını, gazeteciliğin suç sayıldığını, halkın haber alma hakkının gasp edildiğini belirten Otlu, "Muhalif basın yayın kuruluşları kapatılmış, mevcut olanlar Basın İlan Kurumu'nun ilan vermeme baskısı, ekran karartma, para cezaları ile karşı karşıya kalmıştır. Medya tekelleşmiş ve 2022 tarihinde kabul edilen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile sansür yasalaşmıştır" dedi.

2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye'nin 180 ülke içerisinde 165. sırada yer aldığına işaret eden Otlu, 2002'den bu yana en az 894 gazetecinin tutuklandığını, şu anda ise 45 gazetecinin hapishanede tutulmaya devam edildiğini belirtti.

'ÖZELLİKLE KÜRT GAZETECİLER ÜZERİNDE BASKILAR YOĞUNLAŞIYOR'
Otlu, şöyle devam etti: "Halkın haber alma, bilgi edinme, doğruları öğrenme hakkı olan basın özgürlüğü ihlali özellikle Kürt gazeteciler üzerinde yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. En son 26 Nisan 2024 tarihinde Mezopotamya Ajansı muhabirleri Esra Solin Dal, Mehmet Aslan ve gazeteci Erdoğan Alayumat görevlerini yaptıkları için çeşitli gerekçelerle tutuklanmışlardır. Esra Solin Dal'ın, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda çıplak arama işkencesine maruz kaldığı, ilk gün su ve yemek verilmediği iddia edilmektedir."

Otlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a aşağıdaki soruları yöneltti:
🔹"Temel hak ve özgürlüklerden olan ifade özgürlüğü üzerindeki baskıları kaldıracak mısınız?
🔹Bilgi ve düşünceleri serbest olarak toplayıp, yorum ve eleştiri yaparak çoğaltabilmek ve bunları serbest olarak yayımlayıp dağıtabilmek haklarını içeren basın özgürlüğünü sağlayacak mısınız?
🔹Gazetecilerin mesleklerini yerine getirirken kolluk güçlerinin şiddet kullanmasını engelleyecek misiniz?
🔹Görevlerini yapan muhalif gazetecilerin çeşitli iddialarla tutuklanmalarını engelleyecek misiniz?
🔹Muhalif basın üzerindeki baskıları sonlandıracak mısınız?"

Aynı zamanda basın özgürlüğünün sağlanmasına ilişkin bir Meclis araştırması açılmasını talep ederek, "Demokrasinin temel şartı olan basın özgürlüğüne dönük baskıların ve gazetecilerin yaşadıkları hak ihlallerinin tüm yönleriyle tespit edilmesi, Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmeler ile belirlenmiş olan basın özgürlüğünü ve halkın haber alma hakkını sağlayacak tedbirlerin alınmasının sağlanması amacıyla Anayasa'nın 98. İçtüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını arz ederim" ifadelerini kullandı.