28 Eylül 2024 Cumartesi

Çınar davasında sanıklara 50 kez ağırlaştırılmış müebbet istemi

Çınar Emniyet Amirliği ve lojmanlarına yönelik 2016'da bombalı araçla gerçekleştirilen eyleme  ilişkin açılan davada mütalaasını açıklayan savcı, yargılanan 4 sanığın 50 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması istedi.

Diyarbakır'ın Çınar İlçe Emniyet Amirliği ve lojmanlarına yönelik 13 Ocak 2016'da 6 kişinin yaşamını yitirdiği 43 kişinin de yaralandığı bombalı araçla gerçekleştirilen eylemle ile ilgili  Harun D., İzzet Ö. Nurettin C. ve Mustafa A.'nın "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma", "kamu malına zarar verme", "tasarlayarak öldürme", "kamu görevlisini öldürme", "mala zarar verme", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" ve "kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs" suçlarından 7'şer kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle yargılandığı dava Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 13'üncü duruşması görüldü.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre duruşmada tutuklu sanıklar Mustafa A., Nurettin C., tutuksuz sanıklar Harun D., İzzet Ö. ve avukatları hazır bulundu.

Patlamada yaralanan polis memurlarından C.B., de şikayetçi sıfatıyla duruşmaya katıldı.

SANIKLARA CEZA İSTEMİ
İddia makamı, dosyanın tamamlandığını ve kovuşturmanın genişletme talebinin olmadığını ifade etti. Savcı, olay yerinde yakalanan sanıklar Harun D. ve İzzet Ö. için  bir kez 'Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak'tan, bir kez 'Kişiyi yerini getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak, bombalama suretiyle öldürmek'ten, 5 kez 'Tasarlayarak, bombalamak suretiyle öldürmek'ten, 43 kez 'Tasarlayarak bombalama suretiyle öldürmeye teşebbüs etmek'ten toplamda 50 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 10 yılla 24 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmalarını istedi.

Patlamada kullanılan aracı satın alarak örgüt üyelerine verdikleri iddiasıyla suçlamalarda yardım eden sıfatıyla yargılanan tutuklu sanıklar Mustafa A. ve Nurettin C.'nin de aynı şekilde 50 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 10 yılla 24 yıl arası değişen hapis istemiyle cezalandırılması talebinde bulundu.

MÜTALAAYA KARŞI SÜRE TALEBİ
Sanıklar ve avukatları iddia makamının mütalaasına karşı savunma yapmak üzere süre talebinde bulundu.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, sanıklar Nurettin C. ve Mustafa A.'nın  kuvvetli suç şüphesi, somut delillerin varlığı, ön görülen ceza miktarı gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı 13 Mart'a erteledi.