28 Eylül 2024 Cumartesi

Çukurova'da bir çocuk tecavüz işkencesine maruz kaldı

Çukurova Üniversitesi sınırları içerisinde bir çocuğun tecavüz işkencesine maruz kalmasına tepki gösteren üniversite öğrencileri "güvenli" kampüs talebini yineledi. Suçu işleyenleri cezasızlıkla ödüllendiren yargı ve tüm taleplere kulağını tıkayan üniversite yönetimi olduğunun altını çizen öğrenciler olayın üstünün kapatılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. 

Çukurova'da yetiştime yurdunda kalan iki çocuk kendisine yardım edeceğini söyleyen kimliği belirsiz bir kişi tarafından Toros Kadın Yurdu civarında bulunan zeytinliğe kaçırıldı. 14 yaşındaki erkek öğrenci tecavüz işkencesine maruz kalırken, 16 yaşındaki çocuk kaçarak güvenlikten yardım istedi. Ancak güvenlik olay yerine gelene kadar tecavüz saldırısında bulunan erkeğin bölgeden kaçtığı iddia edildi. 

Çukurova Üniversitesi öğrencileri Gençlik Meydanında tecavüzü protesto etti, öğrencileri Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Halkların Demokratik Kongresi de (HDK) destek verdi. Basın metnini okuyan Özgü Türkoğlu, failin defalarca failleri cezasız bırakan yargı ve üniversite "güvenliğini" sağlamayan okul yönetimi olduğunun altını çizdi.

Üniversiteli kadınların uzun süredir dile getirdiği "güvenli kampüs" talebinin öneminin bir kez daha gün yüzüne çıktığını söyleyen Türkoğlu, "Üniversiteli kadınlar, kampüste gerekli önlemlerin alınmasını, karanlık ve ıssız bölgelerin aydınlatılmasını, yurt yolunda saatlerce kendilerini rahatsız eden araçlar için denetim sağlanmasını ve Cinsel Taciz Önleme Birimi'nin işler kılınmasını talep ediyor. Bu olayın takipçisi olacağız ve Çukurova Üniversitesi öğrencileri olarak üstünün kapanmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Tükoğlu, "güvenli kampüsler" talebini karşılamayan Çukurova Üniversitesi yönetimine şu soruları yöneltti:
🔹 "Daha önce kampüsümüzdeki yurtlarda birçok taciz vakası yaşandığını birçok yoldan ileten öğrencilerin bu sorunlarını çözmek için ne yaptınız?
🔹Kadın öğrencilerin yurda giriş çıkış saatlerine ve yaşam tarzına yoğun müdahale edilirken, yurt yolunda yabancı araçların kendilerini saatlerce rahatsız etmesine neden müdahale etmiyorsunuz? 
🔹Yurt yolunu neden ışıklandırmıyor ve trafiğinin denetlenmesini sağlamıyorsunuz?
🔹Cinsel Tacizi Önleme Birimi'ni kampüste yaşanan taciz vakalarına dair  çalışma yürütmeye ve kampüs güvenliğini sağlamak için etkin adımlar atmaya çağırıyoruz. Bizler buradan yeniden yaşanan olayın aydınlatılması ve kampüs güvenliğinin sağlanması sorumluluğunu üniversite yönetimine hatırlatıyoruz. Kampüsümüz bizlere güvende hissettirmek bir yana dursun suç işlenebilmesi için uygun bir yer olarak görülüyor."