28 Eylül 2024 Cumartesi

Cumartesi Anneleri İsmail Şahin'in akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri 930'uncu haftalarında 18 Ocak 1996'da İstanbul'da kaybedilen İsmail Şahin'in akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri, online gerçekleştirdikleri 930'uncu hafta basın açıklamasında İsmail Şahin'in akıbetini sordu.

Açıklamayı, Hasan Ocak'ın yeğeni Dilcan Acer okudu. Yaşam hakkının en temel hak olduğunu vurgulayan Acer, devletin yaşam hakkı ihlallerinde olayı açıklığa kavuşturmak, failleri belirlemek ve cezalandırmakla yükümlü olduğunu söyledi. 930 haftadır yaşam hakkı ihlallerinin son bulması ve yaşananların açığa çıkarılması için mücadele ettiklerini kaydeden Acer, İsmail Şahin'in hikayesini kamuoyuyla paylaştı.

Beyoğlu Belediyesi'nde işçi olarak çalışan 36 yaşındaki İsmail Şahin'in 18 Ocak 1996 sabahı her zaman olduğu gibi 34 ATZ 59 plakalı temizlik aracında iş başı yaptığını, Şahin'den en son Mimar Sinan Üniversitesi dolaylarında haber alındığını söyleyen Acer, Şahin ailesinin belediyeye ve emniyet müdürlüğüne başvurduğunu kaydetti.

"Aynı günlerde İsmail'in 4 yaşındaki kızı annesine, babasını televizyonda polislerle gördüğünü söyledi" diyen Acer, Şahin ailesinin yaptığı başvurulardan hiçbir sonuç alınamadığına dikkat çekti.

"Eşi Kiraz Şahin ve babası Halil Şahin vefat edinceye kadar İsmail'i aramaya, yasal girişimlerde bulunmaya devam etti. Ancak İsmail'e dair hiçbir bilgiye ulaşamadan aramızdan ayrıldılar. Özetle, devlet İsmail Şahin dosyasında etkili bir soruşturma yapma, olayda sorumluluğu olanları ortaya çıkarma yükümlülüğünü yerine getirmedi. İsmail Şahin'in başına ne geldiği bugüne kadar öğrenilemedi" ifadelerini kullanan Acer, devletin ortadan kaybolan kişilerin akıbetini açığa çıkartmakla sorumlu olduğunu dile getirdi.

Acer, şöyle devam etti: "Kayıp ailelerinin hakikati bilme hakkını teslim etmek için ulusal mevzuatta hakikati bilme hakkını tanıyın. Kayıp kişilerin ailelerinin etkili soruşturma ve hakikati bilme hakkının yetkililer tarafından sistemli olarak ihlal edilmesini bir suç olarak tanımlayın. Kayboluşunun 27. yılında bir kez daha İsmail Şahin dosyasında etkin bir soruşturma başlatılmasını, ortaya çıkan maddi hakikatin çocukları ve kamuoyuyla paylaşılmasını talep ediyoruz."