21 Eylül 2024 Cumartesi

Cumartesi Anneleri'ne Van'dan destek: Vazgeçmeyeceğiz

Van'da kayıp yakınları, Cumartesi Anneleri'nin 700. haftası dolayısıyla açıklama ve oturma eylemi yaptı.
İstanbul'da Cumartesi Anneleri'nin 700. oturma eylemiyle aynı saatlerde Van'da da oturma eylemi yapıldı.
 
İHD Van Şubesi ve kayıp yakınları Feqi Teyran Parkı'nda yaptıkları eyleme İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, HDP Van İl Eş Başkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, DBP Van İl Eş Başkanları Ayla Tarhan, Ökkeş Kawa, HDP Van Milletvekilleri Tayip Temel, Murat Sarısaç, Bedia Özgökçe Ertan, Barış Anneleri İnsiyatifi, ESP üyeleri katıldı.
 
Eylemde konuşan İHD Şube Sekreteri Serhat Ertak, "İHD olarak 27 Mayıs 1995'te başlayan ve 700. haftadır devam eden Cumartesi Anneleri eylemi vesilesiyle zorla kaybedilen kişileri hala unutmadığımızı bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.
 
Ertak, "Türkiye'de güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra varlığı inkar edilen ve kendilerinden bir daha haber alınamayan insanların aileleri ve insan hakları savunucuları olarak, 'Kayıpların bulunması ve adaletin sağlanması' talebiyle başlattığımız barışçıl direniş bugün 700. haftasında" diye ekledi.
 
Yıllar içerisinde Cumartesi insanlarının eyleminin Diyarbakır, Batman, Urfa ve Cizre kentlerde de düzenlendiğini hatırlatan Ertak, "700 haftadır, gözaltına alındıktan sonra varlığı inkâr edilen insanlarımıza ne olduğunu soruyor, onları kaybedenlerin adil bir yargılama faaliyeti sonucunda cezalandırılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
 
Ertak şöyle devam etti: "Ancak devlet bugüne kadar gözaltında kaybedilenlerin akıbetini açığa çıkartacak ve onları kaybedenleri ve insanlığa karşı suç olan bu kaybedilmelerde sorumluluğu olanların yargı önünde hesap vermesini sağlayacak bir adalet sistemini devreye sokmadı. Devletin gücünü sınırlayacak, yurttaşın hak ve özgürlüklerini koruyacak hukuk kurumlarının yokluğu taleplerimizin karşılıksız kalmasına, hakikati bilme ve adalete ulaşma hakkımızın ihlal edilmesine neden oldu."
 
Daha sonra söz alan kayıp yakınlarından Emine Ertak, yıllardır eşini aradığını ve sonuna kadar mücadelesini sürdüreceğini söyledi.
 
Yapılan konuşmaların ardından İHD Yöneticisi Özlem Altun'un basın açıklasını okumasının ardından sessiz oturma eylemi yapıldı.