21 Eylül 2024 Cumartesi

'Dayanışarak kirli kararları boşa çıkaracağız'

Kobanê kumpas davasında verilen hapis cezası kararları Ankara ve Antalya'da protesto edilerek, siyasi kumpaslara karşı birleşik mücadele çağrısı yapıldı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ankara İl Örgütü, Kobanê davasında verilen yüksek hapis cezalarını parti binası önünde yaptığı açıklamayla protesto etti.

"Kobanê davası bir kumpastır. Siyasi kararları tanımıyoruz" pankartı açılan eyleme DEM Parti milletvekilleri Çiçek Otlu, Özgül Saki, Newroz Uysal, Kamuran Tanhan ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Basın metnini okuyan DEM Parti Ankara İl Eşbaşkanı Fatin Kanat, bu kararlarla Türkiye hukuk tarihine kara bir leke sürüldüğünü ifade etti. Kobanê davası iddianamesinin sarayda yazıldığını ve ceza kararlarının da sarayda verildiğini vurgulayan Kanat, Kobanê davasında siyasi bir darbe gerçekleştirildiğini söyledi.

'ARKADAŞLARIMIZI MUTLAKA ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ'
Kanat, "Normalleşme ve yumuşama mesajlarının verildiği bu süreçte HDP, Kürt siyaseti, devrimciler ve demokratlar, iktidar tarafından siyaset sahnesinden silinmek isteniyor. Ama çok iyi bilsinler biz Kürtler, emekçiler, yoksullar yine her zaman olduğu gibi sahada omuz omuza dayanışarak bu kirli kararları boşa çıkaracaktır. Arkadaşlarımızı bir gün mutlaka özgürleştireceğiz" dedi.

Faşizme asla geçit vermeyeceklerini vurgulayan Kanat, davada verilen kararı tanımadıklarını söyledi. Kanat, "Haksız ve hukuksuz yere ceza verilen arkadaşlarımız, bütün dünya kamuoyunun vicdanında beraat etmişlerdir. İçeride de dışarıda da mücadelemiz sürecek ve tüm ezilenlerin hakları için birlikte kazanacağız" ifadelerini kullandı.

'KİRLİ KARARLARLA KÜRT HALKININ ÖZGÜRLÜK ARAYIŞINI BOĞMAK İSTİYORLAR'
DEM Parti milletvekili Newroz Uysal ise "Kürt halkının ve kadınların IŞİD karanlığına karşı açığa çıkardığı aydınlık yargılandı. İstiklal mahkemelerinden tutalım KCK davalarına ve İmralı'da kurulmuş mahkemeye kadar bu güne kadar hukuk eliyle, siyasi kararlarla ve kirli kumpaslarla Kürt halkının özgürlük arayışını, kadınların ve Türkiye'nin demokrasi mücadelesini boğmak istiyorlar. İmralı'da Öcalan'nın fiziki özgürlüğü başta olmak üzere binlerce arkadaşımız özgürleşene kadar mücadele etmeye davam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Açıklama katılımcı kurumların konuşmaları ve sloganlarla son buldu.

ANTALYA
DEM Parti Antalya il binası önünde de Kobanê davasında çıkan kararlar protesto edildi. "Kumpaslara karşı demokratik siyaseti savunuyoruz" pankartı açılan eyleme çok sayıda kişi katıldı.

Basın metnini okuyan DEM Parti Antalya İl Eşbaşkanı Hülya Can, "Kobanê kumpas davasında mahkemenin almış olduğu karar onların bir kez daha IŞİD'in ve faşizmin yanında olduklarını göstermiştir" dedi.

Faşizme asla geçit vermeyeceklerini söyleyen Can, şöyle devam etti: "Faşizme karşı daha çok omuz omuza olmanın, daha çok dayanışmanın olması gerektiği biz zaman dilimindeyiz. Biz bu cezaları tanımıyoruz, biz bu kararı tanımıyoruz. Selahattinler, Figenler, Günay Kubilaylar Kobanî Kumpas Davasında yargılanan tüm arkadaşlarımız, Kürtlerin, Türklerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin ve bu topraklardaki tüm ötekileştirilenlerin gönlünde berat etmişlerdir, özgürlerdir. Haksız ve hukuksuz yere ceza verilen arkadaşlarımız, bütün dünya kamuoyunun vicdanında beraat etmişlerdir. İçeride de dışarıda da mücadelemiz sürecek ve tüm ezilenlerin hakları için birlikte kazanacağız!"