21 Eylül 2024 Cumartesi

DEM Parti belediye eşbaşkanları 'tasarruf tedbirleri'ne tepki gösterdi

DEM Parti belediye eşbaşkanları Diyarbakır'da bir araya geldi. Toplantı öncesi açıklama yapan DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, hükümetin "tasarruf tedbirleri" adı altında belediye hizmetlerini engellediğini vurguladı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) belediye eşbaşkanları Diyarbakır'da toplandı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki toplantı öncesi partinin Demokratik Yerel Yönetimler Kurulundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki açıklama yaptı.

'TASARRUF TEDBİRİ ADI ALTINDA BELEDİYELER ÇALIŞAMAZ HALE GELDİ'
DEM Partili belediyelerin gereksiz harcamaları kıstığını, hizmeti en düşük maliyetle yapmaya çalıştığını söyleyen Tiryaki, iktidarın açıkladığı "tasarruf tedbirleri" adı altındaki düzenleme gerekçe gösterilerek belediyelerin çalışamaz hale getirildiğini vurguladı.

Urfa'nın Hilvan ilçesinde hile ile seçimlerin iptal edildiğini hatırlatan Tiryaki, halkın bugün yapılan seçimlerde gerekli cevabı vereceğini söyledi. Tiryaki, "31 Mart seçimlerinde halkımız kayyum siyasetine çok güçlü bir yanıt verdi, kayyum siyasetini kabul etmediğini, etmeyeceğini bir kez daha gösterdi" dedi. Kayyumların halkın sadece iradesini değil aynı zamanda kaynaklarını da çaldığını kaydeden Tiryaki, "Belediyelerimiz talan edilmiş durumda, belediyelerimiz iş yapamasın, belediye ile halk karşı karşıya gelsin diye seçimden kısa süre önce binlerce kişinin işe alındığını gördük" dedi. Talan siyasetini tek tek örnekleriyle anlatan Tiryaki bütün bunlara rağmen yakınmadıklarının altını çizdi.

'SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ, YETER Kİ İKTİDAR ENGEL OLMASIN'
Her sorunu çözebileceklerini vurgulayan Tiryaki, "Yeter ki siyasi iktidar köstek olmasın. Hazine ve Maliye Bakanı birkaç milyar dolar kredi bulmak için ülke ülke dolaşıyor. Bu siyasi iktidar engel olmazsa metro ve raylı sistemlerden şehirlerimizin alt yapısının yenilenmesine kadar, temiz su sorununun çözülmesinden planlı kentler kurulmasına ve yerinde dönüşüme kadar her il, ilçe ve beldemizin sorunlarını çözebiliriz. Belediye eşbaşkanlarımız harıl harıl çalışıyor, uzun vadeli krediler ve hibeler bulmaya çalışıyor. Bütün şehirlerimizin, ilçelerimizin ve beldelerimizin sorunlarını biliyoruz. Her sorunumuzu çözebiliriz, kaynak bulabiliriz yeter ki siyasi iktidar projelerimizi hayata geçirmemize engel olmasın" diye konuştu.

'TEDBİR PAKETİ BELEDİYELERİ ÇALIŞTIRMAMA KARARIDIR'
İktidara kayyumların bıraktığı borçların sorumluluğunu alma çağrısı yapan Tiryaki, "Kısa süre önce iktidar tasarruf tedbirleri paketini açıkladı. Elbette kamuda tasarrufu destekliyoruz. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Mesele şu ki tasarruf tedbirleri kararları yerel yönetimlerin mevcut durumları göz önünde bulundurulmadan alınmış kararlardır. Eğer bu kararlar hayata geçirilirse belediyelerimizin hiçbirine hiçbir iş yaptırılmayacak" dedi.

'YAPTIĞIMIZ HİÇBİR İŞE ONAY VERİLMİYOR'
İktidarın açıkladığı tasarruf tedbirleri paketinde yer alan "kamu kurumları 3 yıl boyunca hizmet binası satın alamayacak, kiralayamayacak, hizmet binası yapamayacak, bunun için arsa bile satın alamayacak" kararına tepki gösteren Tiryaki, "Bu karar gerekçe gösterilerek belediyelerimizin yapmak istediği hiçbir inşaata izin vermiyor siyasi iktidar" dedi.

Tasarruf tedbirlerine destek verdiklerini ancak belediyelerin çalışmalarının engellenmesini kabul etmeyeceklerini vurgulayan Tiryaki, belediyelerin çalışmalarını engelleyerek kararların geri alınması için en kısa sürede bakanlıkla görüşeceklerinin bilgisini verdi.