21 Eylül 2024 Cumartesi

DEM Parti heyeti Sincan'daki Kobanê dava tutsaklarıyla görüştü

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli ve TBMM İdare Amiri Saliha Aydeniz, Sincan Hapishanesindeki Kobanê davası tutsaklarını ziyaret etti. Ziyaret sonrası hapishane önünde açıklama yapan Aydeniz ve Temelli, Kürt halkının, sosyalistlerin, bütün dünyadan herkesin ortaklaşa mücadele verdiği Kobanê'nin dünyanın en büyük enternasyonalist dayanışma örneği olduğuna dikkat çekerek, cezaların bu dayanışma verildiğini vurguladı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Sezai Temelli ve Meclis İdari Amiri Saliha Aydeniz, Sincan Hapishanesinde rehin tutulan Kobanê davası tutsaklarını ziyaret etti. Temelli ve Aydeniz, ziyaret sonrası hapishane önünde açıklama yaptı.

AYDENİZ: KADIN DEVRİMİNE DUYULAN DÜŞMANLIK GÖSTERİLDİ
Sincan Hapishanesi önündeki açıklamada ilk sözü DEM Parti Meclis İdare Amiri Saliha Aydeniz aldı. Kendisinin kadın tutsakları, Temelli'nin ise erkek tutsakları ziyaret ettiği bilgisini veren Aydeniz, "Kadın arkadaşlar, öncelikle bunun bir siyasi soykırım dosyası olduğunu ve burada kadınların yargılandığını söyledi. Kobanê'de kadın devrimi mücadelesi vardı, Kobanê'de kadın öncülüğünde halkların birlikte yaşayabileceği bir sistem inşa edilmek isteniyordu. İşte bu cezalarla kadın mücadelesine, kadın devrimine karşı nasıl bir düşmanlık duyulduğu gösterildi" dedi.

'KOBANÊ DÜNYANIN EN BÜYÜK ENTERNASYONAL DAYANIŞMASIYDI'
Kobanê davasını neden "kumpas" diye nitelendirdiklerine değinen Aydeniz, "Bir yanda bütün dünyanın başına bela olmuş bir IŞİD çetesi var, diğer yanda bu çeteye karşı insanlık onurunun mücadelesini veren kadınların ve Kürt halkının mücadelesi var. Bununla beraber bütün sol ve sosyalistlerin, bütün dünyadan herkesin ortaklaşa mücadele verdiği bir yerdi. Aynı zamanda dünyanın en büyük dayanışmasıydı, enternasyonalist dayanışmaydı. İşte bu en büyük dayanışmaya ceza verildi. Görüşe gittiğimiz arkadaşlar da bunu ifade ettiler" diye ekledi.

'KADIN DEVRİMİNİ İLK GÜNKÜ GİBİ SAHİPLENECEĞİZ'
Hapishanelerdeki tecrit politikalarına karşı görüşe çıkmama ve boykot eylemleri yapıldığını hatırlatan Aydeniz, bu nedenle Kobanê davası kapsamında rehin tutulan tüm tutsaklarla görüşemediklerinin, temsilen üç tutsakla görüştüklerinin bilgisini verdi. Tutsakların, "Hepimiz çok moralliyiz, mücadele için kararlılığımız ilk günkü gibi devam ediyor" sözünü aktaran Aydeniz şunları söyledi: "Ayrıca cezalardan sonra en geniş yelpazede gösterilen dayanışmadan dolayı da herkese tek tek teşekkür ettiler. 'İlk gün nasıl mücadelemizi sürdürdüysek Kobanê düşmesin diye, insanlık onuru düşmesin diye ve nasıl kadın devriminin yaratmış olduğu ruhu sahiplendiysek, bundan sonra da bu sahiplenmemiz devam edecek' diye ısrarla söylediler."

'DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ KOBANÊ'Yİ SAVUNMAKTAN GEÇER'
Kobanê tutsaklarından moral aldıklarını söyleyen Aydeniz, demokrasi ve özgürlük mücadelesinin Kobanê'yi savunmaktan, kadın özgürlükçü mücadeleyi sahiplenmekten, bugün yaratılmak istenen faşist sisteme karşı, tecrit rejimine karşı omuz omuza birlikte mücadele etmekten geçtiğini vurguladı.

TEMELLİ: KOBANÊ KUMPAS DAVASI ADALETSİZLİĞİN FOTOĞRAFIDIR
DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Kobanê davasında verilen kararının hükmünün olmadığını söyledi. Kobanê davası kapsamında hapishanede rehin tutulan arkadaşlarına 407 yıl ceza verildiğini hatırlatan Temelli, "İnanın ki bu hiçbir moral bozukluğu yaratmış değil. Çünkü herkes biliyor ki, Türkiye'deki adaletsizliğin bir fotoğrafıdır. Bu cezaevi kampüsünün önüne çok defa geldik, adaletsizliği teşhir ettik. Dedik ki Kobanê kumpas davası ile siz Türkiye'ye büyük bir kötülük yapıyorsunuz, siyasi krizi derinleştiriyorsunuz, demokratikleşmenin önünü kapatıyorsunuz. Rejiminizi ayakta tutmanın yolu arkadaşlarımızı tutsak etmekten geçiyor, bu düşmanca tutumdan geçiyor dedik. Bunun arkasında Kürt düşmanlığı var, HDP'ye olan düşmanlık var, tecrit var, Kürt sorununun demokratik çözümünden kaçmak var" diye konuştu.

'ŞİMDİ BU KARARA DİRENME ZAMANI'
HDP'nin Türkiye'deki emekçilerin, kadınların, Türkiye halklarının buluşması olduğunu vurgulayan Temelli, meselenin iki twit olmadığına dikkat çekerek, "Bahane ettikleri şey Kobanê'nin düşmemesiydi. Kobanê direnişi, Kobanê'de verilen mücadele bir insanlık mücadelesiydi. İnsanlığın belki de son yüzyıllarda gördüğü en önemli direnişlerden biriydi. Kobanê düşmedi, iyi ki düşmedi" dedi.

'DAİŞ'TEN MEDET UMDULAR'
AKP-MHP iktidarının DAİŞ'ten medet umduğunu, DAİŞ'le Kobanê'yi düşürmeye çalıştığını söyleyen Temelli, "Bütün toplumu hukuk, adalet ve demokrasi mücadelesine bir kez daha bu dava ve bu kararlar özelinde çağırıyoruz. Herkesin hukuk, demokrasi ve barış adına yapabileceği mutlak bir şey vardır. Şimdi tam zamanıdır, şimdi bu dava kararlarına karşı direnme zamanıdır" diye konuştu.