28 Eylül 2024 Cumartesi

Deniz Poyraz davası avukatsız başladı

Deniz Poyraz davası avukatları duruşma salonuna alınmadı. Dava yalnızca tetikçi faşist Onur Gencer'in avukatıyla sürüyor. TBB Başkanı Sağkan, uzun zamandır halkın hakkını savunan avukatların olmadığı boş salonların hayal edildiğini bu davada da bunun başarıldığını kaydetti. Sağkan, çıkan kararın asla bağımsız ve tarafsız olmayacağını da ekledi. Avukatlar, savunma yönelik saldırıyı oturma eylemiyle protesto ediyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasına düzenlenen saldırıda Deniz Poyraz'ı katleden tetikçi faşist Onur Gencer'in yargılandığı davanın 7. duruşması Aliağa Şakran Hapishane Yerleşkesi İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı.

Yetki belgeli avukatlar yerleşkeye alınmazken, heyetle görüşme yapmak isteyen dava avukatları da duruşma salonunun önünde bekletiliyor. Mahkeme heyeti ile görüşmek için yerleşke içerisine giren Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ve dava avukatlarına salona girebilmek için ince arama dayatması yapıldı. Telefon ve bilgisayarlarıyla salona geçmesine izin verilmeyen avukatların, x-ray cihazı sinyal vermeden kemer, cüzdan, telefon vb. Şeyleri bırakması istendi. Bunu kabul etmeyen avukatlar ile dışarıda yerleşkeye girmeye çalışan avukatların bekleyişi sürüyor.

Adliye önünde açıklama yapan TBB Başkanı Erinç Sağkan, olmaması gereken bir yerde duruşmanın görüldüğünü kaydetti. 6. celse avukatlara ve Deniz Poyraz ailesi de olmak üzere davayı takip edenlere yönelik polis saldırısını hatırlatan Sağkan, "Tek beklentimiz adil yargılanma" dedi.

Kendilerine dayatılanları meslek etiği açısından kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Sağkan, "Bizler avukatlarız, yargılamanın üvey evlatları değil asli kurucu unsuruyuz. Mesleğimize dönük itibarsızlaştırma çabasını kabul etmedik. Uzun süre bunun mücadelesini verdik. Yargılama içeride devam  ediyor bomboş bir salonda" ifadelerini kullandı.

"Uzun zamandır istenen bir görüntü var avukatsız yargılamaz. Bu davada başardılar. İçerisi bomboş sadece sanık avukatı var bir tane dahi müşteki, mağdur vekili bulunmuyor" diyen Sağkan, şöyle devam etti: "Avukatın olmadığı yurttaşın yalnız bırakıldığı salon istiyorlar. Çıkacak karar ister doğru ister yanlış, ister eksik ister tamam ama görüntüler olarak adil bir yargılama yapıldığı, bağımsız yargı görüntüsü verme ihtimali yoktur. Vicdanlarda bu yargılama avukatsız bir yargılama olarak kalacaktır."

Sağkan'ın açıklamasının ardından savunmaya yönelik saldırıyı avukatlar oturma eylemiyle protesto ediyor.