23 Eylül 2024 Pazartesi

Dersim Kadın Platformu: V.Y'ye silah doğrultan jandarmalar etkin soruşturulsun

Dersim Kadın Platformu, askerlerin şüpheli olduğu iddiasıyla yere yatırarak başına silah dayadığı, darp ettiği V.Y. adlı kadınla ilgili açıklama yaptı, "Suça karışan devlet görevlilerine karşı sıkça karşılaşılan cezasızlık tutumunun benzer hadiselere yol açacağı anlamına geleceği unutulmamalıdır" dedi. V.Y. ile dayanışma içinde olduklarını söyledi.

Dersim'de, asker terörüne ilişkin açıklama yapan Dersim Kadın Platformu, 20 Mayıs günü V.Y. adlı kadının uzman çavuş tarafından yere yatırılarak kafasına silah dayanması ve darp edilmesine tepki gösterdi.

Seyit Rıza Meydanı'nda yapılan açıklamada Dersim Kadın Platformu adına konuşan Selma Ulun, iki jandarmanın 'canlı bomba' ihbarı bahanesiyle şehrin ortasında güpegündüz V.Y. adlı kadına silah doğrulttuğu ve yere yatırarak darp ettiğini hatırlattı. 

Yaşanan olayda can kaybının olmamasını büyük bir şans olarak değerlendiren Ulun, saldırıyı gerçekleştiren jandarmaların olay esnasında görevli dahi olmadıklarını hatırlattı.

Saldırı anında çevredeki halka bilgi verilmediği ve jandarmanın havaya 2 el ateş açarak halkı paniğe sevk ettiğini belirten Ulun, "Bu durumun yaşanmasında yıllardır bitmek bilmeyen savaş siyaseti ve kahramanlık hamasetiyle ülkeyi yönetenlerin büyük payının olduğunu görüyoruz" dedi.

Olayla ilgili soruşturmayı yürüten makamlara da çağrıda bulunan Ulun, benzer olaylar yaşanmaması için jandarmalar hakkında etkin soruşturma yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

Ulun açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Suça karışan devlet görevlilerine karşı sıkça karşılaşılan cezasızlık tutumunun benzer hadiselere yol açacağı anlamına geleceği unutulmamalıdır. Dersim Kadın Platformu olarak, kadın vatandaşımızın mağduriyetine neden olan bu olayı kınıyor ve buna benzer hadiselerin bir daha yaşanmaması için yetkili kurumları daha dikkatli davranmaya, vatandaşın, başta can güvenliği olmak üzere temel hak ve özgürlüklerine müdahale etme noktasında gerekli hassasiyeti göstermeye davet ediyoruz."