28 Eylül 2024 Cumartesi

DFG: 10 Ocak bayram değil mücadele günüdür

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne ilişkin açıklama yapan DFG, AKP-MHP iktidarının özgür basın başta olmak üzere gazetecilere dönük saldırıları derinleştirdiğine dikkat çekti ve 10 Ocak'ın bir mücadele günü olduğunu vurguladı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı. "Özgür basın baş eğmez" pankartı açılan eylemde, tutsak gazetecilerin fotoğrafları taşındı. Çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi ve gazetecinin katıldığı eylemde basın açıklamasını DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu okudu.

"İleri demokrasi" vaadiyle iktidara gelen AKP'nin ülkeyi gazeteciler için hapishaneye çevirdiğini söyleyen Müftüoğlu, tüm engellemelere rağmen gazetecilerin mesleklerinde ısrar ettiği bir ortamda iktidarın sansür yasasıyla gazeteciliği susturmaya çalıştığına dikkat çekti. İktidarı rahatsız eden her haber ve paylaşımın dava konusu olduğunu belirten Müftüoğlu, "Gazeteciler, mesailerinin büyük bir bölümünü haber kovaladıkları saha yerine davalar nedeniyle adliyede geçiriyor" dedi.

Kürt gazeteciler söz konusu olduğunda bu tablonun daha da ağırlaştığını kaydeden Müftüoğlu, 7 ayda 27 özgür basın emekçisinin tutuklandığına işaret etti. Gazetecilerin mesleki faaliyetlerinin saray medyası tarafından kriminalize edilmek istendiğini dile getiren Müftüoğlu, tutuklama gerekçelerinin yapılan haberler olduğunu hatırlattı. Ankara ve Diyarbakır merkezli operasyonlarda yaşananlara dikkat çeken Müftüoğlu, "Bu davalarda isimler kentler değişse de suçlama değişmedi, arkadaşlarımıza yaptıkları haberler soruldu" dedi.

Müftüoğlu, şöyle devam etti: "Yapılan bu operasyonlarla özgür basın susturulmak istendi ancak tüm engellemelere rağmen gazeteciği savunmak adına hakikat mücadelesi vermeye devam ediyoruz. 87 gazetecinin tutsak olduğu bir yerde 10 Ocak'ı bir bayram değil mücadele günü olarak kabul ediyoruz. Buradan bir kez daha Diyarbakır ve Ankara'da yapılan operasyonlarda tutuklanan meslektaşlarımız başta olmak üzere tüm gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yapıyoruz."

Eylem boyunca, "Özgür basın susturulamaz" sloganı atıldı.