21 Eylül 2024 Cumartesi

Diyarbakır'da 798. kez kayıpların akıbeti soruldu

798. kayıp eyleminin gerçekleştirildiği Diyarbakır'da İkram İpek, Servet İpek ve Seyithan Yolur'un Akıbeti soruldu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminin 798. haftasını, Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eyleme kayıp yakınları, Sur Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Örhan, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri ile hak savunucuları katıldı. Eylemde, gözaltında kaybedilenlerin ve faili meçhul cinayetlerde katledilenlerin fotoğrafları taşındı.

Galatasaray Meydanı'nda 1000. haftasını gerçekleştiren Cumartesi Anneleri'nin hazırladığı basın metni İHD Diyarbakır Şubesi üyesi Fırat Akdeniz tarafından okundu. Ardından, Kulp'ta 18 Mayıs 1994 tarihinde gözaltında kaybedilen İkram İpek, Servet İpek Seyithan Yolur'un failleri soruldu.

İKRAM İPEK, SERVET İPEK VE SEYİTHAN YOLUR'UN AKIBETİ SORULDU
Basın metnini okuyan Berfin Elçi; İkram İpek, Servet İpek ve Seyithan Yolur'un kaybediliş hikayesini şöyle aktardı: "18 Mayıs 1994 Tarihinde Diyarbakır'ın Kulp İlçesi Turallı köyü Çaylarbaşı (GOMAK) mezrasına askerler ile korucular Tank ve Panzerlerle eşleğinde baskın düzenlediler. Sabah saat 08.30 sıralarında yapılan baskında, Tüm Mezra halkını okul meydanına topladıktan sonra evleri ve ahırları içinde bulunan hayvanları çıkarmadan ateşe verdiler. Daha sonra Seyithan Yolur, Servet İpek, İkram İpek, Abdülkerim Yolur, Sait Yolur ve Mehmet Nuri Yolur'u toplam 6 kişiyi aynı araca bindirip Lice ilçesine doğru götürdüler. Gözaltına alınanlardan Abdulkerim, Sait ve Mehmet Nuri Yolur Jandarma'ya götürüldüklerini geceyi nezarethanede geçirdiklerini ertesi sabah serbest bırakıldıklarını söylediler. Askerlere diğer 3 kişiyi sorduklarında onları akşam yatılı bölge okulundaki askeri birliğe götürüldüklerini söylediler. Aldığımız bu haber üzerine serbest bırakılan kişilerle görüştükten sonra Seyithan, Servet ve İkramın akıbetlerini öğrenmek için ertesi gün Lice İlçe Jandarmaya komutanlığına yazılı müracaat ettik ancak sözlü olarak bize böyle bir operasyonu yapmadık ve kimseyi de gözaltına almadık dediler. Aldığımız bilgiye göre o sıralarda bölgede operasyon yapan Bolu Tugayına bağlı askerler Seyithan, Servet ve İkram'ı gözaltına alan askeri birlik olduğunu tespit ettik.  Yaptığımız tüm müracaatlardan bir sonuç alamadık. Jandarma Genel Komutanlığı dâhil birçok girişimlerimiz oldu ancak sonuç alamadık, O günden sonra İkram İpek, Servet İpek ve Seyithan Yolur'dan bir haber alamadık."

Açıklamanın ardından bir dakikalık sessiz oturma eylemi yapıldı.