28 Eylül 2024 Cumartesi

Eğitim Sen 4 Nolu Şubesi: Asgari değil, insanca yaşam

Eğitim Sen 4 Nolu Şubesi, yarın açıklanacak enflasyon oranıyla kamu emekçilerinin maaşlarına yapılacak artışın belirlenmesine ilişkin eylem yaptı. Eylemde, TÜİK'in açıkladığı verilerin gerçeklikten uzak olduğu vurgulanarak, "Asgari değil, insanca yaşam" talebi yükseltildi.

Eğitim Sen 4 Nolu Şubesi, yarın açıklanacak enflasyon oranının ardından kamu emekçisi ve emeklilerin zam miktarının belli olmasına ilişkin Gaziosmanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. "Asgari değil, insanca yaşam" pankartı açılan eylemde, "Eşit işe eşit ücret", "Yoksulluk sınırının üzerinde ücret", "ÖMK iptal edilsin", "Enflasyon farkı zam değildir" dövizleri taşındı.

Açıklamayı okuyan Eğitim Sen 4 Nolu Şube Başkanı Yurttaş Yıldırım, giderek derinleşen ekonomik krizde TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarının halk nezdinde hiçbir karşılığı olmadığını vurguladı.

Enflasyon verilerinin iktidarın talepleri doğrultusunda açıklanmasının milyonlarca emekçinin ekmeğiyle oynamak anlamına geldiğini belirten Yıldırım, "Bunun vicdani ve hukuki sorumluluğu TÜİK yetkililerinin üzerindedir" dedi. Eğitim Sen olarak halkı yanıltan TÜİK yetkililerine ilişkin hukuki sürecin takipçisi olacaklarını kaydeden Yıldırım, iktidarın TÜİK verilerini esas alarak kamu emekçilerine maaş artışı yapmasına tepki gösterdi. Asgari ücretin 8 bin 500 TL olarak belirlendiğini hatırlatan Yıldırım, "Milyonlarca emekçiye 2-3 ay sonra açlık sınırının altında kalacak bu ücreti reva görenlerden, eğitim emekçisi olan bizlere de asgari ihtiyaçlarımızı bile karşılayamayacak bir ücret artışı açıklamasının gelmesi sürpriz olmayacaktır" dedi.

Her gün yapılan zamlar karşısında maaşlarının hızla eridiğini dile getiren Yıldırım, vergi dilimleri uygulamasıyla emekçilerin maaşlarının dörtte birinin de gelir vergisi olarak kesildiğine dikkat çekti.

Yıldırım, "Emekçilerin haklı taleplerine 'Bizim sırtımızda 85 milyonun taşındığı küfe var' hamaseti ile karşılık verenler unutmamalıdır ki o küfe yıllardır bu ülkede emeği ile geçim mücadelesi verenlerin, dar gelirli milyonların sırtına yüklenen küfedir. Üstelik asgari ücretlisi, işçisi, kamu emekçisi, emeklisi, dar gelirlisi ile milyonların sırtına yüklenen küfe her geçen gün ağırlaşmaktadır" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, eğitim emekçileri olarak taleplerini şöyle sıraladı:
🔹"Okullarda ayrımsız bütün öğrencilere günlük bir öğün sağlıklı yemek verilmesi
🔹En düşük öğretmen maaşının yoksulluk sınırı olan 26 bin 483 TL'nin üzerine çekilmesi
🔹Gelir vergisi birinci dilim oranının bütün ücretliler için yüzde 15 ten yüzde 10'a düşürülmesi, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların birinci vergi diliminde sabitlenmesi
🔹Şehir içi ulaşımın bütün eğitim emekçilerine ücretsiz olması
🔹Özellikle büyük şehirlerde yaşayan eğitim emekçilerine yönelik lojman, kira yardımı gibi düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi
🔹3600 ek göstergeye ilişkin düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi."